PC-piac: rossz év volt 2015

ibm-pcTavaly csökkent 2008 óta első alkalommal 300 millió alá a személyi számítógépek (pc) világpiaci értékesítése, a forgalom 10,4 százalékos éves csökkenése pedig a valaha elszenvedett legnagyobb visszaesés volt – írja az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat negyedéves elemzése. A negyedik negyedévben szezonális okokból, a karácsonyi vásárlások miatt emelkedett kissé a személyi számítógépek értékesítése a harmadik negyedévihez képest, de a 71,9 milliós forgalom így is 10,6 százalékkal maradt el a 2014 negyedik negyedévitől. A tavalyi teljes világpiaci forgalom 276,2 millió volt, 10,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 308,4 milliónál.

A személyi számítógépek értékesítése az IDC szerint a készülékek hosszabbodó élettartama, valamint a táblagépek és a mobil eszközök által támasztott konkurencia miatt csökken még azzal együtt is, hogy az értékesítések növekedési üteme a mobil eszközök körében is lassul. Alacsony bázisról, de nagyon gyors ütemben növekszik viszont a személyi számítógépek közé nem sorolt különálló billentyűzetes “hibrid” táblagépek forgalma. A hibrid táblagépeket is beszámítva a személyi számítógépek forgalma a tavalyi negyedik negyedévben hat százalékponttal, 2015 egészében pedig 3 százalékponttal növekedett volna. A hibrid táblagépek értékesítésével együtt a személyi számítógépek világpiaci forgalma a negyedik negyedévben 5 százalékkal, az év egészében pedig 7,5 százalékkal maradt volna el a 2014-estől.

Idén a személyi számítógépek világpiaci forgalma az IDC előrejelzése szerint 3,1 százalékkal csökken a tavalyihoz képest. A hibrid táblagépekkel együtt viszont 1-2 százalékkal növekedne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Úgy figyelek a belső védelemre, mint III/III-as ügynök az ellenzékre : rendszergazda fogadalmak II.

csü jan 14 , 2016
A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet szakértői szerint ezeket a fogadalmakat érdemes tenniük a rendszergazdáknak idén. 2. Jobban odafigyelünk a belső védelemre. Az elmúlt időszakban a különféle fenyegetések is egyre komolyabbá és összetettebbé váltak. Ráadásul egyre több esetben fordul elő, hogy egy kiemelt felhasználó jogosultságaival élnek vissza a kiberbűnözők, vagy […]