Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a Microsoft-botrányban

Az egyik ellenzéki párt az ellenzéki frakciók támogatásával benyújtotta az Országgyűlésnek azt a határozati javaslatot, amelyben parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Microsoft-botrány kivizsgálása érdekében. A kezdeményezést azzal indokolták, hogy az amerikai vizsgálat alapján tudható, hogy 2013 és 2015 között a Microsoft nagy kedvezményekkel adott el licenceket és szervizszerződéseket olyan közvetítő cégeknek Magyarországon, amelyek ezeket már piaci áron értékesítették tovább kormányzati intézményeknek, többek között az adóhatóságnak és rendőrségnek is, s ezeken az üzleteken “valakik” százmilliós, milliárdos hasznot húztak. A bizottság meghallgatná meg az üzletet intéző és a később állami pozíciót kapó cégvezetőket, a Kormány tagjait, és a miniszterelnököt is. A vizsgálóbizottság azért is tartja indokoltnak a vizsgálatot, mert időközben kiderült, az Igazságügyi Minisztérium és a Legfőbb Ügyészség is érintett a botrányban, hiszen 2013-ban és 2014-ben több mint 236 millió forintért vásároltak Microsoft licenceket.

A vizsgálóbizottságot kezdeményezők Orbán Viktort arra szólították fel, hogy “ha nincs takargatnivalója”, akkor rendelje el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálatát az ügyben. Ezzel kapcsolatban elmondta: korábban tíz kormányzati szerv, hivatal, hatóság és minisztérium vezetőjéhez fordult az ügyben, a KEHI vezetője pedig válaszában azt írta, soron kívüli ellenőrzés lefolytatásra a kormány illetve a miniszterelnök adhat utasítást. A kezdeményezőket az Innovációs és Technológiai miniszter a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez irányította, a legfőbb ügyész az ügyben illetékes Fővárosi Főügyészséghez továbbította a kérdését, míg az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság azt írta, hogy csak abban az esetben vizsgálja ezt a közbeszerzést, amennyiben az a véletlen statisztikai módszerrel vett mintába beleesik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megérkeztek az első kedvezmények a Vodafone és a UPC közös ügyfeleinek

pén szept 6 , 2019
Szeptember elsejétől számos előnyt és kedvezményt élvezhetnek a Vodafone és a közelmúltban felvásárolt UPC jelenlegi ügyfelei, de a szolgáltató azokra is gondolt, akik csak ezt követően válnak a Vodafone és a UPC közös ügyfelévé. Szeptember elsejétől minden olyan ügyfél automatikusan részesül az előnyökből, aki rendelkezik egy Vodafone mobil havidíjas, hangalapú […]
okostelefon