Pályacsúcs: már több mint egymillió hordozott mobilszám van

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvántartása szerint 2017 februárjában átlépte az egymilliót a hordozott mobilszámok darabszáma Magyarországon – közölte a hatóság.

A tájékoztatás szerint az NMHH kilencszázezer vezetékes és egymillió mobil hordozott telefonszámot tart nyilván. A közlemény kiemelte, a nem helyhez kötött 21-es kezdetű telefonszámok, valamint a 40-es és a 80-as kezdetű díjmentes, továbbá a 90-es és a 91-es kezdetű emeltdíjas szolgáltatás számok hordozására is van lehetőség, de ezzel kevesen élnek. A hatóság közölte: a hordozott számokról típus szerinti bontásban havi friss statisztikát tesz közzé a honlapján.
Az oldalon számhordozottsági tudakozót is működtetnek, amelyből meg lehet tudni, hogy egy megadott szám hordozott-e, ki a szám szolgáltatója. Tavaly decemberig a kereső több mint százezer lekérdezést regisztrált.

Az NMHH hangsúlyozza: a hordozott számok mennyisége évről évre emelkedik a szolgáltatás bevezetése óta, a vezetékes számokat 2004. január 1-je, a mobilszámokat 2004. május 1-je óta lehet megtartani. A telefonszámok hordozhatósága megkönnyíti a szolgáltatóváltást, hiszen az előfizető megtarthatja a teljes telefonszámát, amikor átszerződik egy másik telefonszolgáltatóhoz. Az NMHH biztosítja a számhordozás informatikai hátterét, működteti a számhordozási Központi Referencia Adatbázis rendszert, és a számhordozásban a szolgáltatókat ügyfélszolgálattal és folyamatos hibaügyelettel támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.