Óvakodj a RGBW paneltől: nem minden UHD, ami annak tűnik

rgb-rgbwKevés annál bosszantóbb dolog van, mint a vásárlást követően szembesülni vele, hogy a kiválasztott termék nem pont olyan, mint azt gondoltuk. Érdemes tehát körültekintően tájékozódni mielőtt megvesszük az adott készüléket, ami különösen igaz a nagy értékű technológiai eszközök esetében. A karácsonyi időszak egyik slágertermékénél, a televíziónál is érhet minket kellemetlen meglepetés, ráadásul az egyre népszerűbb UHD modelleknél könnyű félrevezetni a gyanútlan vásárlót. Összegyűjtöttük néhány kritériumot, amelyekre érdemes odafigyelni amikor UHD TV-t választunk, hogy biztosan az elvárt prémium képminőségget vegyük meg.

A valódi 4K UHD tévék és a 3K
A prémium képminőséget biztosító valódi 4K UHD TV-k legalább 3840×2160 pixel felbontásra képesek, és több mint nyolcmillió aktív képponttal rendelkeznek. Ezek a készülékek RGB pixelstruktúrát alkalmaznak, vagyis minden pixelt három úgynevezett szubpixel – a három alapszín, azaz piros, zöld és a kék (RGB) – alkot. Ezek együttesen képesek a teljes színskálát előállítani. Az elmúlt időszakban azonban megjelentek olyan UHD felbontást ígérő készülékek is, amelyek ún. RGBW panelt használnak. Ezekben az egyes képpontok piros, zöld vagy kék szubpixeleit fehér szubpixelekkel helyettesítik, így valójában csupán 3K érzékelt felbontásra (2880×2160 pixel) és 6,2 millió RGB pixel megjelenítésére képesek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Egy oszloppal "okosabb" lett Budapest

hét nov 16 , 2015
Az ELMŰ-ÉMÁSZ és a T-Systems Magyarország közös fejlesztésének eredményeként a üzembehelyezték a főváros első intelligens közvilágítási oszlopát, amely az Okos Város koncepció részét képező informatikai eszközöket és energetikai megoldásokat integrálja magába. A berendezésbe szerelt villanyautó töltő, ingyenes wifi, korszerű LED-világítás, biztonsági kamera és vészgomb olyan szolgáltatásokat nyújtanak egy helyen, amelyek […]

Friss, ropogós