Ötödik elem: bővül a MinDig TV Extra kínálata

antennaAz Antenna Hungária (AH) mától elindítja az ötödik országos digitális földfelszíni televíziós hálózat (E jelű multiplex) adóinak tesztsugárzását. Az új kapacitások rendelkezésre állásával őszig jelentősen bővül a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások kínálata, az AH a közeljövőben kibővített és teljesen új csomagokkal kíván piacra lépni. A tesztsugárzás alatt az antennarendszerek és SFN (Single Frequency Network) beállítások finomhangolása zajlik, ezért rövid időszakokra lokálisan előfordulhat, hogy a tesztcsatornák zavartalan vétele nem biztosított. Az új hálózat elindítása Szegeden érinti a B jelű multiplexet, ahol július elsején frekvenciacserére kerül sor: az eddigi 22-es csatorna (482 MHz) helyett a 26-os csatornán (514 MHz) lesz elérhető a MinDig TV Extra Családi csomagja.

Az E jelű multiplex esetében a frekvenciák a többi hálózattól eltérően egyes szomszédos országok még működő analóg földfelszíni televíziós hálózatai miatt csak korlátozottan állnak rendelkezésre, ezért számos nagyteljesítményű telephelyről – Kékes, Szentes, Komádi, Fehérgyarmat, Csávoly és Kiskőrös – az E multiplexen lévő DVB-T adások egyelőre nem lesznek elérhetők. Pécs-Misina esetében pedig nagyon jelentős teljesítménykorlátozást kell alkalmazni, e miatt az új hálózat programjai szinte kizárólag a megyeszékhelyen lesznek elérhetők. Gerecse telephelyet illetően szabad frekvencia hiányában a jövőben sem várható az E jelű multiplex elérhetősége.

Az új hálózat lakossági lefedettsége az első ütem kiépítése után 85 százalékos lesz, az AH az adásokat 34 telephelyről – 19 nagy és közepes, 15 kis teljesítményű adó – sugározza. A cég tervei szerint a szerb, ukrán és román analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolását követően, a jövő évben a második ütemmel zárulhat a hazai országos DVB-T hálózatok kiépítése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.