Ötödik elem: bővül a MinDig TV Extra kínálata

antennaAz Antenna Hungária (AH) mától elindítja az ötödik országos digitális földfelszíni televíziós hálózat (E jelű multiplex) adóinak tesztsugárzását. Az új kapacitások rendelkezésre állásával őszig jelentősen bővül a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások kínálata, az AH a közeljövőben kibővített és teljesen új csomagokkal kíván piacra lépni. A tesztsugárzás alatt az antennarendszerek és SFN (Single Frequency Network) beállítások finomhangolása zajlik, ezért rövid időszakokra lokálisan előfordulhat, hogy a tesztcsatornák zavartalan vétele nem biztosított. Az új hálózat elindítása Szegeden érinti a B jelű multiplexet, ahol július elsején frekvenciacserére kerül sor: az eddigi 22-es csatorna (482 MHz) helyett a 26-os csatornán (514 MHz) lesz elérhető a MinDig TV Extra Családi csomagja.

Az E jelű multiplex esetében a frekvenciák a többi hálózattól eltérően egyes szomszédos országok még működő analóg földfelszíni televíziós hálózatai miatt csak korlátozottan állnak rendelkezésre, ezért számos nagyteljesítményű telephelyről – Kékes, Szentes, Komádi, Fehérgyarmat, Csávoly és Kiskőrös – az E multiplexen lévő DVB-T adások egyelőre nem lesznek elérhetők. Pécs-Misina esetében pedig nagyon jelentős teljesítménykorlátozást kell alkalmazni, e miatt az új hálózat programjai szinte kizárólag a megyeszékhelyen lesznek elérhetők. Gerecse telephelyet illetően szabad frekvencia hiányában a jövőben sem várható az E jelű multiplex elérhetősége.

Az új hálózat lakossági lefedettsége az első ütem kiépítése után 85 százalékos lesz, az AH az adásokat 34 telephelyről – 19 nagy és közepes, 15 kis teljesítményű adó – sugározza. A cég tervei szerint a szerb, ukrán és román analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolását követően, a jövő évben a második ütemmel zárulhat a hazai országos DVB-T hálózatok kiépítése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

2013 az óriás adatszivárgások éve volt

ked júl 1 , 2014
A múlt hónapban egy jelentős adatszivárgási eset történt, mely önmagában 145 millió azonosítót érintett – derül ki a Symantec májusi kiberbiztonsági jelentéséből. 2014 első négy hónapja nyugodtabb volt az adatszivárgási esetek nagyságát és számát tekintve. Ezt az időszakot 2013 végén mozgalmas utolsó negyedév előzte meg, amelynek során havonta több mint […]
kém