Öt figyelmeztető jel, hogy ellopták a személyazonosságodat

Személyazonosság-lopásról akkor beszélünk, ha valaki megszerzi személyes adatainkat, és valamilyen visszaélést követ el vele. A szlovák it-biztonsági társaság, az ESET kiberbiztonsági szakértői összegyűjtötték, hogyan ismerhetjük fel az identitás lopás jeleit, illetve mit tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a ránk leselkedő veszélyeket.

1. Indokolatlan levonások a számlánkról
Az egyenlegünk legkisebb mértékű változása is gyanúra adhat okot, ugyanis a csalók gyakran alacsony értékű próbavásárlásokkal ellenőrzik az ellopott kártyák érvényességét.

2. Letiltott fiókok
Ha a kibertámadóknak sikerül megszerezniük bejelentkezési adatainkat, az első dolguk a jelszóváltoztatás lesz, hogy kizárjanak minket a saját fiókjainkból.

3. Hamis adóvisszatérítések
Egy másik gyakori módszer a kiberbűnözők körében, hogy adóvisszatérítésre hivatkozva próbálják megszerezni az áldozatok személyes adatait. Soha ne dőljünk be az ilyen próbálkozásoknak, hiszen a NAV-nak csak bankszámlaszámra vagy postacímre van szüksége a visszatérítések kiutalásához!

4. Fals orvosi számlák
Okkal gyanakodhatunk arra, hogy személyazonosság-tolvajok áldozatává váltunk abban az esetben is, ha olyan orvosi ellátásról kapunk számlát, amit sosem vettünk igénybe.

5. Adósságbehajtók
Ha a személyes adataink illetéktelen kezekbe kerültek, rövid időn belül számíthatunk arra, hogy adósságbehajtók jelentkeznek nálunk a kiegyenlítetlen számlákkal.

Az alábbi biztonsági tippek betartásával csökkenthetjük az áldozattá válás kockázatát:

  • Mindig éljünk a többfaktoros hitelesítés lehetőségével
  • Használjunk erős és egyedi jelszavakat, és tároljuk ezeket jelszókezelő programokban
  • Minden eszközünket lássuk el megbízható biztonsági szoftverrel
  • Csak hivatalos áruházakból töltsünk le appokat
  • Kerüljük a nyilvános Wi-Fi hotspotokat
  • Csakis HTTPS webhelyeket látogassunk
  • Kidobás előtt semmisítsünk meg minden régi dokumentumot, mely a személyes adatainkat tartalmazza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Besokallt az MKOE a NAV levélszemetelése miatt

vas febr 6 , 2022
A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) közleménye szerint a NAV most már rendszeresen értelmetlen és felesleges küldeményekkel árasztja el az ügyfélkapukat, cégkapukat. Ezeket általában könyvelők figyelik, így nekik jelent többletmunkát, hogy a levélszemetet letöltsék, megfejtsék, majd tájékoztassák a gyakran pánikoló adózót, hogy a NAV küldeménye veszélytelen volt. A legutóbbi, gépjárműadóról […]
spam

Friss, ropogós