Osztrák szállodát bénított meg egy zsarolóvírus

Ausztria egyik vezető szállodája elismerte, hogy zsarolóvírus áldozatává vált.

A működésképtelenné tett számítógépes rendszer az elektronikus zárral felszerelt ajtókat sem engedte kinyitni, így a vendégek nem tudtak bejutni szobáikba. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy hasonló eset itthon is megtörténhet. A négycsillagos Romantik Seehotel Jagerwirt szálloda joggal mérges tulajdonosa úgy döntött, közhírré teszi, hogy zsarolóvírusos támadás áldozataivá váltak – legalább mások is okuljanak a kárukból. Az egyébként modern informatikai infrastruktúrával felszerelt hotelben a sikeres támadás idején telt ház volt, 180 vendég élvezte az alpesi vendéglátást.

Nem ismert, hogy a zsarolóvírusok mely variánsa támadta meg a szálloda rendszerét, ahogyan az sem, hogy milyen védelmi szoftvereket használtak. Azt viszont elismerte a hotel, hogy a támadás az összes informatikai rendszerüket használhatatlanná tette: a szobafoglalási és fizetési szoftvereik mellett az ajtók nyitásáért és zárásáért felelős megoldásukat is blokkolták. Az elektronikus kulcsok sem működtek, nem tudták beprogramozni őket, így a vendégek nem tudtak bejutni a szobájukba. A hotel tulajdonosai 1500 eurónyi bitcoint (460 ezer forint) fizettek a zsarolóknak – ez volt a leggyorsabb módja a rendszerek helyreállításának. Szerencséjükre „rendes zsarolókkal” álltak szemben, akik fizetés után megadták az adatok eléréséhez szükséges kulcsokat. A helyreállítás után a vezetőség a teljes informatikai rendszert kicseréltette, az elektronikus ajtózárakat pedig hagyományos megoldásra cseréltette vissza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Metapay: a legígéretesebb magyar Fintech megoldások V.

vas febr 5 , 2017
Magyarország 25 legígéretesebb FinTech startup megoldását térképezte fel és publikálta a T-Systems Magyarország, a FinTech Group és a Cisco Magyarország együttműködésével. Közülük válogattuk ki azokat, amelyekbe a szerkesztőségünk a legnagyobb fantáziát látja. A Metapay már bizonyított, piacérett megoldás… Hajrá!

Friss, ropogós