Ösztönöznék a hibás termékek javítását

elektronikus hulladékAz Európai Bizottság javaslatot dolgozott ki annak ösztönzésére, hogy a gyártók és szolgáltatók inkább javítsák, mint cseréljék a meghibásodott termékeket, ami anyagi megtakarítást és a képződő hulladék csökkentését is szolgálja.

A javaslat egyszerűbb és olcsóbb megoldásokat tesz lehetővé a műszakilag javítható termékek, köztük a porszívók, mosógépek, televízók, számítógépek vagy az okostelefonok javítására akkor is, ha a jótállásuk lejárt, vagy ha az áru kopás és elhasználódás miatt már nem működőképes. A törvényes jótállás keretein belül az eladóknak fel kell ajánlaniuk a javítás lehetőségét, kivéve, ha az drágább, mint a meghibásodott áru cseréje.

A tájékoztatás szerint a jogi jótálláson túl a szabályozás biztosítani fogja, hogy a fogyasztóknak mindig legyen kihez fordulniuk, amikor termékeik javítása mellett döntenek, valamint fenntarthatóbb üzleti modellek kialakítására ösztönzik majd a gyártókat.

A gyártók kötelesek lesznek tájékoztatást adni az önmaguk vagy egy javítóműhely által elvégezhető javításokról. Közös online javítási platform is létrejön majd a fogyasztók tájékoztatására, ami segít kapcsolatba lépni az áruk gyártóival, eladóival és a javítókkal. Javítási űrlap áll majd rendelkezésre, ami átláthatóvá teszi a javítási feltételeket és az árat, megkönnyítve ezzel az ajánlatok összehasonlítását.

Ezzel egy időben a javítási szolgáltatásokra vonatkozóan európai minőségi szabványt dolgoznak ki. Ehhez azok a javítóműhelyek csatlakozhatnak, amelyek elkötelezik magukat a minimális minőségi előírások mellett, például az időtartam vagy a termékek rendelkezésre állása alapján. Az Európai Bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának kell elfogadnia.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Használjuk hatékonyabban az állásportálokat!

pén márc 24 , 2023
ShareTweetPinShareElmúltak már azok az idők, amikor önéletrajzzal a kezünkben kellett felkeresni különböző cégeket, hogy egy-egy állásra jelentkezzünk. Az internet megjelenése sokkal hatékonyabbá és gyorsabbá tette ezt a folyamatot. Egyre több állásportál jelent meg a piacon, köztük a kaposvarallas is, amelyeket leginkább a közösségi oldalakhoz tudnánk hasonlítani. Ahhoz viszont, hogy ezeken […]
kaposvarallas.hu

És még ez is...