“Őskövületek” az Óbudai Egyetemen


Kutor László az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának docense régóta nagy gyűjtője az információtechnológiai eszközöknek. Küldetésének tekinti, hogy összegyűjtse, megőrizze és bemutassa a számolástechnika, az elektronika, az adattárolás és az elektronikus kommunikáció meghatározó elemeit és az elemek evolúcióját a jövő mérnökei és minden érdeklődő számára. A napokban az Óbudai Egyetemen nyílt Kiállítás a gyűjteményéből. A tanár úr tárlatvezetése során bemutatta a kiállítás legizgalmasabb tárgyait, a hozzájuk kapcsolódó történeteket, érdekességeket, melyeknek ötletgazdagsága és kidolgozása gyakran iparművészeti műtárgy minőségű.

Kitért a feltalálókra, a működési elvekre, az első megvalósításokra, az alkalmazási körökre, valamint – amennyiben ismert – a tárgyak készítőjére is. A legkorábbi technikáktól a legújabb technikákig áttekintette a fejlődést és e sorban számos meghatározó „elsőt és utolsót”, kuriózumot is bemutatott. A kiállításon most már láthatóak az első és utolsó mechanikus számolóeszközökből, az elektronikát működtető elemeiből (elektroncsövekből, tranzisztorokból, integrált áramkörökből, mikroprocesszorokból), az adattárolókból, és mobiltelefononból főbb típusok, Szentgyörgyi Albert viaszhengeres diktafonjai és a Philae űrszonda vezérlő processzorai is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az NMHH a Big Data eszközeivel vizsgálja az internetet

sze aug 10 , 2016
Az idén is tovább bővítette kutatási körét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának Médiatudományi Intézete — áll az NMHH által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben, amely jelezte: a tudományos műhelyben az internetes zaklatástól Ferenc pápa véleménynyilvánítási szabadságáig számtalan témát dolgoznak fel folyamatosan. Az intézetben készült tanulmányok egy része […]
kém, ügynök