Oroszország lett a célkeresztben

malwareAz ESET közzétette az Ukrajnában zajló, és a szakembereik által kielemzett és elhárított, a háborúhoz köthető kibertámadásokat. Ezek közé tartozik a hírhedt Industroyer malware feltámadása, ami nagyfeszültségű elektromos állomásokat vesz célba.

Röviddel az orosz invázió előtt az ESET telemetriai adatai a Távoli Asztali Protokoll (Remote Desktop Protocol, RDP) támadások jelentős, 43 százalékos csökkenését mutatták. A támadások számának visszaesése kétévnyi folyamatos növekedés után következett be – az ESET vírusriportja szerint ez is összefüggésben lehet az ukrajnai háborúval. A csökkenés mellett megfigyelhető, hogy a 2022 első harmadában észlelt RDP-támadások közel hatvan százalékát Oroszországból indították. “A világ különböző részein számos konfliktus dúl, de számunkra mást jelentenek az ukrajnai események. Közvetlenül Magyarország és Szlovákia keleti határainak közelében ukrán emberek az életükért és a szuverenitásukért harcolnak” – emelte ki Roman Kovác, az ESET kutatási igazgatója annak kapcsán, hogy a jelentés a háborúval kapcsolatos kiberfenyegetettségre összpontosít.

A háború másik mellékhatása, hogy míg korábban a zsarolóvírus-fenyegetések általában elkerülték Oroszországot, a háború kitörése óta Oroszország a kibertámadások legkedveltebb célpontja lett. Az ESET kutatói olyan Lock-Screen, azaz az okostelefonok képernyőzárát megkerülő vírust is találtak, amelyek az ukrán nemzeti üdvözlést használják, miszerint “Slava Ukraini!”, vagyis Dicsőség Ukrajnának! Az invázió kezdete óta megnőtt az amatőr zsaroló- és adattörlőprogramok száma. Ezek készítői gyakran a harcoló felek egyike mellett foglalnak állást, és a támadásokat személyes bosszúként állítják be. Nem meglepő módon a háborúban a spam és az adathalász fenyegetések is megjelentek. Közvetlenül a február 24-i események után a csalók elkezdték kihasználni az Ukrajnát támogatni próbáló embereket, fiktív jótékonysági szervezetek és adománygyűjtő akciók által. Az ESET adatai már az invázió első napján a spamek nagymértékű megugrását mutatták.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Békésy György tiszteletére emlékérmét bocsátott ki az MNB

szo jún 4 , 2022
Bár a NER, ahogy a pedagógusokat sem, úgy a tudósokat, a tudományt sem becsüli sokra (lásd a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek einstandját), azért emlékérem kibocsátásban rendesen ott vannak. Békésy György tiszteletére 7500 forint névértékű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Nobel-díjas […]
Békésy György

Friss, ropogós