Oroszország irányított demokráciából sima diktatúrává alakult

Blokkolta három, Mihail Hodorkovszkij alapította online médiaprojekt hozzáférhetőségét az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor).

A hatóság közölte, hogy a főügyészség követelésére szerdától gátolja az interneten az Otkritije Megyija, MBH Megyija és a Pravozascsita Otrkitki olvashatóságát. A főügyészség szerint a kiadványok kapcsolatban állnak Hodorkovszkij Open Russia Civic Movement és Open Russia elnevezésű szervezetével, amelyeket egy 2015-ben elfogadott törvény értelmében korábban nemkívánatosnak minősítettek. Az érintett szerkesztőségek közölték, hogy beszüntetik tevékenységüket. “Sajnos a hatóságoknak nincs szükségük olyan médiaprojektekre, amelyek kritikusan szemlélik, ami az országban történik. Minél több a kritika, annál rövidebb életű a projekt. De mi legalább megpróbáltuk” – áll az Oktritaja Megyija Telegram-csatornáján csütörtökön megjelent közleményben. A szerkesztőség, amely 2017. szeptember 1-jén alakult meg, közölte, hogy sohasem működött együtt nemkívánatosnak minősített szervezetekkel, és Hodorkoszkij Open Press elnevezésű szervezetétől kapott a működéséhez öt évre szánt támogatást. Az Otkritaja Megyija közölte, hogy a Roszkomnadzor nem figyelmeztette előre a blokkolásra, csak néhány felszólítást küldött szerdán, amelyben néhány anyag eltávolítását követelte. Az orosz igazságügyi minisztérium július 15-én tömegtájékoztatási idegen ügynöknek minősítette Julija Jarost, az Otkritije Megyija főszerkesztőjét, helyettesét, Makszim Glinkint és Ilja Rozsgyesztvenszkij tudósítót. Jaros és Glinkin szerdán bíróságon támadta meg a besorolást.

Oroszországban a szeptemberben esedékes parlamenti választásokat megelőzően a hatóságok több ellenzéki politikussal és médiummal szemben léptek fel, azzal az indokkal, hogy a gyanújuk szerint külföldi támogatásban részesülnek. Egy moszkvai fellebbviteli bíróság szerdán helybenhagyta azt a június elején elfogadott elsőfokú döntést, amely szélsőségesnek minősített három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz fűződő szervezetet: a Navalnij Törzsei mozgalmat, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványát (FBK) és jogutódját, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványát (FZPG). Jogvédők szerint a hatalom a “nemkívánatos és a szélsőséges szervezet”, valamint a “külföldi ügynök” kategória bevezetésével a civil szervezetek ellen lép fel. A hivatalos álláspont szerint a vonatkozó jogszabályok célja a belügyekbe való külföldi beavatkozás megakadályozása. “Nemkívánatosnak” olyan szervezetek minősíthetők, amelyek tevékenysége veszélyt jelent Oroszország alkotmányos rendjére vagy állambiztonságára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A HONOR kezd magához térni, legalábbis Kínában

szo aug 7 , 2021
A HONOR hamar visszanyerte piaci részesedését Kínában azt követően, hogy önálló vállalattá alakult. A Counterpoint havi Market Pulse adatai alapján a HONOR kínai piaci részesedése 8,4 százalékra ugrott júniusban, a januári 5,1 százalékos értéket követően. A növekedés üteme kifejezetten erősnek tűnik, ezt alátámasztja, hogy a vállalat értékesítése májusban 38,9 százalékot […]
A HONOR előző hónapokhoz viszonyított növekedése az értékesítést és a piaci részesedést tekintve (2020. szeptember és 2021. június között)

Friss, ropogós