Orosz eredetű kártevő lapul legalább 9000 magyar számítógépen

1

A Sophos elemzést adott ki a Baldr nevű kártevőről, amely előszőr 2019. januárjában jelent meg az illegális piacokon.

A kártevő Magyarországot is érinti; nálunk legalább 9000 olyan számítógép van, amelynek a távoli asztal vezérlő szolgáltatása elérhető a külvilágból, tehát veszélyeztetett. A kutatók szerint a kártevő valószínűleg orosz eredetű és az Oroszországban, illetve a környező országokban (FÁK) élő áldozatoktól lopott adatok a támadók vezérlőszerverének egy speciális mappájában voltak tárolva. A Baldr fejlesztői arra tervezték a szoftvert, hogy alacsony szintű digitális bűnözőknek adhassák el a deep weben, akik először PC-s játékosokat támadtak meg vele. A Baldr azóta már nem csak játékosokat céloz; számos más célcsoportot is megcéloztak. A Baldr sok más kártevőhöz hasonlóan más kártevő családokból kölcsönvett kódtöredékeket használ. Sőt, a Baldr olyan, mintha “Frankenstein kódtöredékekből álló szörnye” lenne, hiszen viszonylag nagy számú, különböző kártevőkből kölcsönvett kódot tartalmaz. A Baldr rövid idő alatt rengeteg adatot tud megszerezni áldozataitól, például mentett jelszavakat, gyorsítótárazott adatokat, konfigurációs fájlokat, sütiket és egyéb fájlokat különböző alkalmazásokból. A Baldr szerverkódjában olyan bugok voltak, amelyek segítségével más digitális bűnözők kiskapukat nyithattak a rendszerben, amellyel vásárlók jelszavaihoz és lopott adataihoz fértek hozzá. Néhány vásárló rosszul konfigurálta a vezérlő szerver kódját, így mások is hozzáférhettek eszközeikhez, adataikhoz.

Mára kiderült, hogy a Baldr csupán egy gyorsan növekvő, ám a digitális bűnözők konfliktusainak áldozatául esett szalmaláng volt, vagy hogy visszatér hosszabb távú fenyegetésként. A létezése azonban arra figyelmeztet minket, hogy egy lopott kártevőkódrészletekből összetákolt, Frankenstein szörnyéhez hasonló kártevő is rendkívül hatásos lehet egy betörésből, széleskörű adatlopásból, majd gyors eltűnésből álló taktikánál. Az ilyen jellegű fenyegetéseket csak egyszerű, ám alapvető biztonsági technikákkal lehet megállítani, mint például a naprakész biztonsági szoftver alkalmazása — nyilatkozta Zsigovits Albert, a Sophos magyar kutatója.

One thought on “Orosz eredetű kártevő lapul legalább 9000 magyar számítógépen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Felmentették Karát

hét szept 2 , 2019
Ahogy azt korábban bejelentették, augusztus 31.-i hatállyal, az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés j) pontja, valamint a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 205. §-a alapján – a miniszterelnök javaslatára – felmentették Kara Ákost, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárát e megbízatása alól. Kara az infokommunikációért és fogyasztóvédelemért volt […]