Orosz befolyás a kelet-közép-európai régióban – előadás

Mitrovits Miklós történészHogyan próbálta a mindenkori orosz állam a hatalmát és befolyását kiterjeszteni az egykori Kijevi Rusz örökségének megszerzéséért? Erről beszélt az MTA 195. közgyűléséhez kapcsolódó, „Nulla salus bello, vagy Jöhet háborúból üdv?” című interdiszciplináris konferencián Mitrovits Miklós. A történész 882-től, a Kijevi Rusz létrejöttétől adott átfogó képet a kelet-közép-európai régió főbb geopolitikai változásairól. Kitért az egyes államalkulatok politikai-társadalmi sajátosságaira és arra is, hogy milyen módszerekkel próbálták meg befolyásukat erősíteni a térség vezető hatalmai.

Az Orosz Birodalom a XIX. század közepén érte el legnagyobb területi kiterjedését, Európában kontinentális nagyhatalommá vált – emelte ki. Ennek a hatalomnak a politikai csúcspontja az volt, amikor a Habsburgok az orosz cári seregek segítségével verték le a magyar szabadságharcot. A történész szerint a mai politikai fejlemények fontos előzménye, hogy 1991-ben Oroszország visszaszorult az 1654-es határai mögé. Így 2022-ben az a célja, hogy legalább az 1654-ben birtokolt területeket, illetve Nagy Katalin hódításait visszaszerezze.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A túl sok nap nem csak neked lehet káros, avagy így óvd a mobilod nyáron 2.

szo máj 21 , 2022
Nyáron sem hagyjuk otthon a telefonunkat — utazás, pihenés közben pedig a meghibásodás és a balesetek kockázata is nőhet. A Yettel négy tippel segít, amivel biztonságban tudhatjuk eszközünket a nyári időszakban is. Napozás közben netezni vagy játszani a mobilunkon jó elfoglaltság, azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a túl sok […]
strand okostelefon

Friss, ropogós