Orosz agresszió: megugrott a roamingforgalom és a nemzetközi hívások száma a mobilszolgáltatóknál I.

Ukrán sim-kártyaUkrajnában jelentősen nőtt a roamingoló ügyfelek mobilnet és hanghívás forgalma, Magyarországról a háborús országba indított nemzetközi hívások és SMS-ek száma is többszörösére emelkedett – közölte a Yettel (korábban Telenor, még korábban Pannon GSM).

A Yettel hálózatán a háború kitörésének napja óta az Ukrajnában roamingoló ügyfelek száma a harmadára esett, feltételezhetőleg azért, mert a vizsgált időszakban sokan elhagyták Ukrajnát. A csökkenő felhasználószám ellenére a roaming hívások száma negyven százalékkal nőtt közvetlenül a háború kitörése előtti időszakhoz képest – azaz az egy felhasználóra eső hívások száma több mint négyszeresére nőtt. A naponta átlagosan beszélt percek mennyisége a korábbi háromszorosára növekedett a még kint roamingoló ügyfelek esetében, vagyis lényegesen megnőtt az egyes hívások időtartama. A roaming sms-ek száma csökkent, ami arra enged következtetni, hogy a feszült helyzetben az emberek a telefonálást részesítik előnyben az sms-sel szemben. A roaming adatforgalom ötven százalékkal nőtt Ukrajnában.

A Magyarországról ukrán telefonszámokra indított nemzetközi hívások száma átlagosan kilencszeresére nőtt az elmúlt héten, a korábbi februári hetekhez képest. A hívások hossza jelentősen, naponta átlagosan nyolcszorosára nőtt az előző februári hetekhez képest, a Magyarországról ukrán telefonszámokra küldött sms-ek száma pedig háromszoros növekedést mutat – közölte a Yettel. Az Oroszországban roamingoló Yettel ügyfelek száma a háború kitörése óta 25 százalékkal csökkent, a térségben tartózkodók átlagosan hatvan százalékkal több beszédpercet bonyolítottak, a fogadott hanghívások száma pedig ötven százalékos emelkedést mutat. A Magyarországról Oroszországba indított hívásokban a beszélt percek mennyisége közel 60 százalékkal, a hívások darabszáma pedig több mint ötven százalékkal nőtt, azaz a korábbinál hosszabb hívásokat folytattak az emberek. A Magyarországról Oroszországba küldött sms-ek száma a 2,5-szeresésre ugrott a háborút megelőző időszakhoz képest.

A Yettel Magyarország 2022. február 24-től visszavonásig jóváírja az Ukrajnában tartózkodó lakossági és üzleti ügyfelei adat-, hang- és sms roaming díjait. A kialakult helyzetre tekintettel a Magyarországról ukrán alapdíjas telefonszámokra irányuló nemzetközi hívások díját szintén (visszavonásig) jóváírja lakossági és üzleti ügyfeleinek a szolgáltató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Google 5,4 milliárdért kiberbiztonsági céget vásárol

csü márc 10 , 2022
Az Alphabet Inc. leánycége, a Google LLC 5,4 milliárd dollárért megvásárolja az amerikai Mandiant Inc. kiberbiztonsági vállalatot. A Google részvényenként 23 dollárt fizet a Mandiant részvényeseinek. A Mandiant a Google felhőtechnológiai részlegének részévé válik. Az ügylet várhatóan az év végéig zárul le, a hatósági jóváhagyás függvényében. Értékét tekintve ez lesz […]
Kevin Mandia

És még ez is...