Orosz agresszió: befogták a független orosz sajtó maradékának a száját

Vlagyimir Putyin orosz hackerekEgyhangúlag elfogadta az orosz parlament mindkét háza azt a törvényt, amely büntetőjogi felelősségre vonást ír elő az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése és az Oroszország elleni szankciók sürgetése esetén. Az orosz fegyveres erőkre vonatkozó hamis hírek terjesztéséért 1,5 millió rubelig terjedő (jelenlegi árfolyamon több mint 4,7 millió forintos) pénzbírság vagy három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Ha ez szolgálati pozícióval történő visszaéléssel vagy anyagi haszonszerzés szándékával párosul, a büntetési tétel 5 millió rubelig (mintegy 15,8 millió forintig) terjedő bírságra és 10 évig terjedő börtönre nőhet, ha pedig a rémhír komoly következményekkel jár, a szabadságvesztés 15 évig terjedhet.

Az orosz fegyveres erők lejáratásának kategóriájában a hadsereg alkalmazásának akadályozására irányuló nyilvános felhívásokért magánszemélyek – adminisztratív eljárás keretében – 30-50, a tisztviselők 100-200 ezer, a jogi személyek pedig 300-500 ezer rubellel bírságolhatók. Ha ugyanez törvényellenes cselekedetekre történő felszólítással jár, valamint mások életét és egészségét veszélyezteti, a tétel megduplázható. Ha a jogsértés egy éven belül megismétlődik, az elkövető ellen büntetőeljárás indulhat. Azokkal szemben, akik Oroszország ellen bevezetendő külföldi szankciókat sürgetnek, ezentúl büntetőeljárás indulhat. Az ilyen cselekmény 500 ezer rubelig vagy az elítélt hároméves jövedelméig terjedő pénzbírsággal vagy szabadságkorlátozással, három évig terjedő kényszermunkával, hat hónapig terjedő letartóztatással vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Vizsgálja a Media Markt és az Euronics akcióit a GVH

szo márc 5 , 2022
Megtéveszthette a fogyasztókat a Media Markt és az Euronics akciós gyakorlata, az üzemeltetőik ellen ezért eljárás kezdődött – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hivatal szerint az olcsóbban hirdetett termékeket korábban csak átmeneti jelleggel kínálták a magasabb, nem akciós áron, a kedvezmény tehát megtévesztő lehet. A versenyfelügyeleti eljárás ugyanakkor nem […]
Media Markt

Friss, ropogós