Orosz agresszió: az MTA felajánlotta segítségét az Ukrajnában élő köztestületi tagjainak

putyinA Magyar Tudományos Akadémia (MTA) segítségét felajánló levelet küldtek az intézmény vezetői az MTA Ukrajnában élő köztestületi tagjainak.

A levélben úgy fogalmaztak: “valamennyien súlyos aggodalmat és felelősséget érzünk az ukrajnai és azon belül a kárpátaljai magyar tudósok, akadémiai köztestületi tagok, egyetemi, főiskolai oktatók, kutatók, hallgatók és családtagjaik, valamint minden Ukrajnában élő magyar iránt”. Azt írták, hogy az Akadémia részt vállal azoknak a fogadásában, akik lakhelyük elhagyására kényszerülnek és Magyarországra menekülnek. Ennek első lépéseként az MTA információs pontot létesített, ahol elsősorban köztestületi tagjainak megkereséseit fogadja. A [email protected] emailcímen várják a megkereséseket. Az MTA választott vezetése, elnöksége, köztestülete és az egész magyar tudományos közösség megdöbbenéssel követi az ukrajnai háború fejleményeit. “Mélységes sajnálattal és együttérzéssel tölt el bennünket az a helyzet, amelybe az ukrajnai lakosság került”. Hozzátették, valamennyien súlyos aggodalmat és felelősséget éreznek az ukrajnai és azon belül a kárpátaljai magyar tudósok, akadémiai köztestületi tagok, egyetemi, főiskolai oktatók, kutatók, hallgatók és családtagjaik, valamint minden Ukrajnában élő magyar iránt.

Az MTA “különleges felelősséget érez Kárpátalja magyar értékeinek megőrzéséért, így a magyar közösséget szolgáló állami, oktatási, kulturális, tudományos és vallási intézményekért, társadalmi szervezetekért és ezek munkatársaiért, személyi állományáért”. Bíznak benne, hogy Kárpátalját megkíméli a háború, és belátható időn belül egész Ukrajnában helyreállnak a biztonságos és rendezett élethez szükséges feltételek. Ugyanakkor fel kell készülni a helyzet kedvezőtlen alakulására is. Az Akadémia a magyar hatóságokkal, kutatóintézetekkel, egyetemekkel és további hazai intézményekkel együttműködve részt vállal azok fogadásában, akik lakhelyük elhagyására kényszerülnek, és Magyarországra menekülnek — olvasható az MTA levelében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Reebok Zig – a szezon egyik legmerészebb cipőcsaládja

hét febr 28 , 2022
Megszoktuk már, hogy a Nike vagy épp az Adidas igazán merész cipődizájnnal operál néha, amire aztán mindenki felkapja a fejét. Ám például a Reebokra eddig ez abszolút nem volt jellemző. Az idei szezonban mégis valami elképesztőt dobbantott, amivel teljesen megújult formával létrehozta a régi-új Zig Kinetica cipőcsaládot. Zig Kinetica – […]
rebook

Friss, ropogós