Orosz agresszió: az MTA állásfoglalást adott ki az ukrán és az orosz tudósok háborúellenes fellépéséről

Magyar Tudományos AkadémiaA Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetői állásfoglalást tettek közzé, amelyben támogatják az ukrán és az orosz tudósok háborúellenes fellépését.

“A tudomány és a művészet küldetése az egész emberiség javának, békéjének, biztonságának a szolgálata. A MTA és a hazai tudományos közösség tagjai mélyen elkötelezettek a népek és országok közötti nézeteltérések kizárólag békés úton történő rendezése mellett” – olvasható a Freund Tamás elnök, Kollár László Péter főtitkár és Erdei Anna főtitkárhelyettes aláírásával megjelent közleményben. A dokumentumban hozzáteszik azt is: “Súlyos aggodalom él bennünk az ukrán tudósok, kutatók helyzete, biztonsága iránt. Reménnyel és tisztelettel tölt el bennünket az Orosz Tudományos Akadémia tagjainak és tudományos újságíróinak bátor és határozott fellépése a háború azonnali befejezése mellett. Velük együtt bízunk abban, hogy ez a lehető legrövidebb időn belül bekövetkezik”.

Az MTA korábban levélben ajánlott fel segítségét az MTA ukrajnai köztestületi tagjainak. Mint írták, az Akadémia részt vállal azoknak a fogadásában, akik lakhelyük elhagyására kényszerülnek és Magyarországra menekülnek. Ennek első lépéseként az MTA információs pontot létesített, ahol elsősorban köztestületi tagjainak megkereséseit fogadja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Romániában egyre nehezebb titkot tartani

pén márc 4 , 2022
A román szenátus megszavazta azt a jogszabályt, amely arra kötelezi a különböző internetes kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat és tárhely-szolgáltatókat, hogy a hatóságok kérésére tegyék elérhetővé felhasználóik üzeneteit és beszélgetéseit. A jogszabályt tavaly október elején fogadta el a román kormány. A kormány azzal indokolta a jogszabály elfogadását, hogy az gyakorlatba ülteti […]
lehallgatás

Friss, ropogós