“Örökéletű” 5D-s adattárolást fejlesztettek brit kutatók

5D-adattarolasÉvmilliárdokon át működőképes, ötdimenziós digitális adattárolót fejlesztettek nanoszerkezetű üveg felhasználásával a Southamptoni Egyetem kutatói. Az egyetem optoelektronikai kutatóközpontjának (ORC) tudósai a digitális adatok 5D-s rögzítési és visszakeresési eljárását az ultragyors lézerírásra alapozva alkották meg. Az új technológia egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik: tárolókapacitása lemezenként 360 terabyte, akár ezer Celsius-fokot elvisel, szobahőmérsékleten az élettartama virtuálisan korlátlan (13,8 milliárd év 190 fokon). A tudósok szerint ezzel megnyílik az út az adatok örök tárolása előtt – írta a Phys.org.

A dokumentumokat ultragyors lézerrel rögzítik, mely igen rövid és intenzív fényjelekkel működik, az adatokat öt egymástól öt mikrométerre (a méter egy milliomod része) lévő nanoszerkezetű pontok három rétegére írták. A maguktól összeálló nanoszerkezetek megváltoztatják az üvegen átfutó fény útját, módosítják a fény polarizációját, melyet optikai mikroszkóp és a polarizáló lencsékben működőhöz hasonló szerkezet kombinációja olvas ki. Az információt öt dimenzióban kódolják, azaz a nanostruktúrák elhelyezkedésének három dimenziójához a méretet és az irányt is hozzáadják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Állítólag a felhő gyorsítja az innovációt

pén febr 19 , 2016
Az Oracle új kutatása szerint a nagyvállalatok több mint kilencven százaléka úgy gondolja, hogy a felhő elősegíti a gyorsabb innovációt. Az Oracle megbízásából, az IDG Connect által készített tanulmány szerint a vállalkozások fele (51 százalék) két éven belül készen áll a felhőre, azonban az átálláshoz kapcsolódó kérdések és bizonytalanságok egyre […]
felhő

Friss, ropogós