Orbán mindenkit megelőzött tavaly

Orbán ViktorPolitikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-oldalakon, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet. Az ezer legtöbbször említett ismert személy nevével összesen egymillió alkalommal találkozhattunk a neten, köztük domináltak a hazai szereplők, illetve a férfiak. A leggyakoribb száz név esetében az említések több mint felét politikából ismert személyek tették ki, közel harmaduk médiaszereplőhöz vagy hírességhez volt köthető, 14 százalékban pedig sportolókról olvashattunk az online felületeken.

Tavaly a legtöbbször említett név az online médiatérben Orbán Viktoré volt, 92 ezer alkalommal. A kormányfő leginkább a Kossuth rádióban adott interjúi és bejelentései miatt került fókuszba. Neve egy átlagosnak nevezhető napon 250 alkalommal jelent meg, legtöbbet december 15-én és 21-én említették. Magyarország miniszterelnökét a külügyminiszter, Szijjártó Péter követte, 27 ezres értékkel, harmadik helyen pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerepelt, nevével 14 ezer alkalommal találkozhattunk.

Az év során többször kiemelkedett egy-egy közszereplő

a mindennapi közbeszédből. Két kiváló tudós is jelentős említést ért el: október 2-án Karikó Katalint (682 említés) tüntették ki orvostudományi Nobel-díjjal, másnap pedig Krausz Ferencet (330) díjazták a fizikában elért kiemelkedő munkásságáért. Akadtak lesújtó, tragikus események is, mint például Vágó István (312) volt televíziós műsorvezető, vagy épp a Mount Everest megmászására induló, majd eltűnő Suhajda Szilárd halálhíre (338), akinek hollétéről utoljára május 25-én hallhatott a világ.

2023-ban a külföldi személyek toplistáján legtöbbet Putyin (49 ezer), Volodimir Zelenszkij (25 ezer) ukrán elnök és Joe Biden (15 ezer) szerepelt. Európán kívüli személyként az első tíz között feltűnt még Donald Trump, és Benjámín Netanjáhú. A nemzetközi hírességek között olyan személyeket gyászolt a média, mint a Jóbarátok sorozat szereplője, Matthew Perry (446), Tina Turner (228) énekesnő vagy Elvis Presley lánya, Marie Presley (188).

Az online megjelent földrajzi helynevek

esetében tízből négy magyar vonatkozású volt. Négy esetben az említés európai országgal vagy várossal, míg a fennmaradó részben a világ többi tájával volt kapcsolatos. Az év során Magyarországot 191 ezer alkalommal említették meg a vizsgált médiatermékek, Budapestet pedig 151 ezerszer. Hazánkat és fővárosunkat a sportrendezvények idején kifejezetten gyakran, legalább ezerszer emlegették. A kulturális események is nagy visszhangot váltottak ki. Kiemelkedett Ferenc pápa áprilisi látogatása, a magyar fővárost ekkor csaknem négyezerszer említették. A további magyar helyszíneket illetően háromezernél is több említést főleg a vármegyeszékhelyek, a nagyobb városok és a Balaton értek el.

A külföldi földrajzi neveket elemezve kitűnik a kiemelt jelentőséggel bíró háborúk hírértéke (Ukrajna, Oroszország, Izrael), az Európai Unióhoz (Brüsszel, tagországok és azok fővárosai), illetve a fontosabb külpolitikai partnerekhez (Kína, USA, Törökország) fűződő történések bemutatása. Egyes napok statisztikáit elemezve kiemelkedik többek között Liverpool (460) Szoboszlai Dominik magyar válogatott csapatkapitány szerződése kapcsán, továbbá néhány szomorú esemény helyszíne is, mint például Törökország (725), a februári tragikus földrengés idején vagy Prága (424) a Károly Egyetemnél meggyilkolt és megsebesített emberek miatt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Indul a KKV Technológia Plusz Hitelprogram

ked ápr 30 , 2024
ShareTweetPinShareÁllítólag a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) erősítené a Kormány: indul a GINOP Plusz program 1. prioritásához tartozó KKV Technológia Plusz Hitelprogram. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint az európai uniós forrásokból megvalósuló program keretei között a magyarországi kkv-k nulla százalékos fix kamat mellett igényelhetnek kedvező finanszírozást új fejlesztéseik […]
Magyar fejlesztési Bank - MFB

És még ez is...