Online is beadhatók az elektronikus hírközlési építmények tervei az NMHH-hoz

broadcastNovembertől nem muszáj nyomtatnia és postára mennie az építtetőnek, ha olyan elektronikus hírközlési építményt kíván nyilvántartásba vetetni az NMHH-nál, amelyhez nem kell építési vagy bontási engedély.

Az eddig megszokott papíralapú bejelentés helyett november 2-től elektronikus űrlap kitöltésével is kérhető az elektronikus hírközlési építmények előzetes és utólagos nyilvántartásba vétele építési vagy bontási engedély nélkül végezhető építési tevékenység esetében. Ilyen beadványokban leggyakrabban oszlopokon vagy alagutakban futó új vezetékek regisztrálását kérik. A hatóság honlapján elérhető, kitöltött e-űrlaphoz csatolható tervdokumentumokat excel, pdf, illetve a rajzi mellékletek, így különösen a tervrajzok esetében georeferált pdf formátumban várja a hatóság; az építtető, tervező ugyanakkor továbbra is választhatja a dokumentumok papíros benyújtását. Az e-űrlap használatához előzetes regisztrációra van szükség az NMHH Adatkapu rendszerében, amit a kormányzati Ügyfélkapun már regisztráltak vagy elektronikus aláírással rendelkezők végezhetnek el.

A most bevezetett e-űrlap tovább egyszerűsíti az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos ügyintézést, bár az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági ügyintézés egésze ezzel még nem vált teljesen elektronizálttá: az esetleges hiánypótlási felhívást és a döntést egyelőre továbbra is papíron küldi ki az NMHH. A hatóság tavaly júliusi rendelete bevezetett már néhány könnyítést a hírközlési adminisztráció területén: csökkentette az építmény-engedélyezésért fizetendő eljárási díjakat és enyhítette a szabályozást is a beruházások ösztönzése érdekében. A hírközlési építmények elektronikus bejelentése újabb lépcsőt jelent az engedélyezési tervek átfogó elektronikus nyilvántartásának kialakításához, ami fontos alapját képezi majd az NMHH elektronikus hírközlési hálózatok és infrastruktúrák térinformatikai alapú országos nyilvántartó rendszerének, a fejlesztés alatt álló Hír-Közműnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Pugner a csúcsra ért

pén nov 4 , 2016
A Magyar Telekom Nyrt. projektmenedzsere kapta az Év Projektmenedzsere díjat. Pugner Tamás, a Magyar Telekom projektmenedzsere kapta az Év Projektmenedzsere díjat idén. A Projektmenedzsment Kiválóság Tábla idén azért jelölte Pugnert a díjra, mert az általa menedzselt projektben több mint 2500 helyszínen cserélték le a korábbi rádiós berendezéseket a legújabb 4G\LTE […]

És még ez is...