Olyan magasak a bérek a Magyar Postánál, hogy hosszútávon fenntarthatatlanná vált az egyetemes postai szolgáltatás

6

Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterLevélben fordult az Európai Bizottsághoz (EB) Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter annak érdekében, hogy az egyetemes postai szolgáltatók ne csak egyedi eljárás keretében kaphassanak 15 millió eurót (~ötmilliárd forint) meghaladó támogatást, hanem az EB előzetes jóváhagyása nélkül biztosítsák számukra a feladatuk ellátásához szükséges teljeskörű kompenzációt – közölte a miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya. A miniszter azért fordult a bizottsághoz, mert a Magyar Posta 2017 és 2019 között mintegy 36 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, az egyetemes postai szolgáltatás árainak megfelelő mértékű emelésére azonban nem volt lehetősége, így méltánytalan többletterhe folyamatosan nőtt. A béremelésekhez kapcsolódó költségek növekedése miatt szükségessé vált a szolgáltatáshoz kapcsolódó – uniós irányelvben meghatározott – kompenzációs mechanizmus felülvizsgálata annak érdekében, hogy az egyetemes postai szolgáltatás hosszútávon is fenntartható maradjon – hangsúlyozza levelében a miniszter.

“Álláspontunk szerint a jelenlegi keretszabályok nem biztosítják az egyetemes szolgáltatások folyamatos és kiszámítható ellátását, tekintettel arra is, hogy a 15 millió eurót meghaladó támogatás nyújtása minden esetben csak egyedi eljárás keretében lehetséges. Erre tekintettel szükséges egy olyan új keretszabályozás megteremtése, amely az EB előzetes jóváhagyása nélkül is lehetővé teszi az egyetemes postai szolgáltatók részére a feladatellátáshoz szükséges valós és teljes körű kompenzáció biztosítását” – írta a miniszter. Ezért a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter arra kéri az EB-t, hogy mihamarabb biztosítson konzultációs időpontot az irányelv módosítása és az egyetemes postai szolgáltató finanszírozásához való állami hozzájárulás kiterjesztése érdekében.

6 thoughts on “Olyan magasak a bérek a Magyar Postánál, hogy hosszútávon fenntarthatatlanná vált az egyetemes postai szolgáltatás

  1. Az, hogy a bérköltség magas a bevételekhez képest, még nem jelenti azt, hogy a bérek is magasak. Mint ahogy a 36%-osnak titulált, három év alatt (!) papíron elért bérelemlés sem jelenti azt,hogy az utolértük volna akár a nemzetgazdasági, akár az ágazati átlagot. Nem! Olyan alacsonyak voltak már a bérek, hogy lépni kellett végre, mert akkora fluktuáció indult meg, főleg a tapasztalt munkatársska körében, ami már veszélyeztette és mai napig komoly próbára teszi a működést. Sajnos a cikk írója sem különb a magyar sajtómunkások felkészületlen átlagától….

    1. Az baj, amikor magyarázni kell egy cikket, de úgy érzem, hogy a kedves olvasó szövegértésével is van gond. Ugyanis a cikk írója csak tolmácsolja Bártfai Máger Andrea állítását, aki azzal az indokkal kér az EB-től jóváhagyást, hogy a postánál elszaladtak a bérek, és így versenyképtelenné vált a társaság. A cikk szerzője egyébként azt gondolja, hogy nem csak a postánál, de az egész közalkalmazotti szférában szégyenletesen alacsonyak a bérek.

  2. Tisztelt szerkesztőség!
    Gondolom a maguk agyszüleménye az “0lyan magasak a bérek a Magyar Postánál” mert ez minden csak nem a valóság. Ha valaki újságot szerkeszt,híreket közöl talán vehetné a fáradságot,hogy utánajár vagy érdeklődik mi is a valódi helyzet. Mennyi munkavállalója van egy adott cégnek mikéng oszlik meg a fizetés.

    1. Ugye nem olvastta el a cikket? Ha igen valószínűleg átugrotta a következő részt: “A miniszter azért fordult a bizottsághoz, mert a Magyar Posta 2017 és 2019 között mintegy 36 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, az egyetemes postai szolgáltatás árainak megfelelő mértékű emelésére azonban nem volt lehetősége, így méltánytalan többletterhe folyamatosan nőtt”. Magyarul olyan nagy bérfejlesztést hajtottak végre, hogy a posta költségvetését csak az EU által engedélyezett támogatással tudják egyensúlyba hozni. Az, hogy ez a cégvezetés, a középvezetők, a különféle tanácsadók, és a beosztottak között hogyan oszlott el, arról van elképzelésünk.

    1. Persze magas a postánál a bér a vezérigazgató havi több mint 5 milliót kap havonta + ilyen olyan igazgatók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Jogszerű volt a Google megadóztatása, de...

sze márc 11 , 2020
Az Európai Unió Bíróságának ítélete alapján a Google nem kerülhette volna meg az adófizetési kötelezettségét a magyar reklámadóban, a bíróság ugyanis kimondta, hogy a reklámadó bejelentkezési szabályai nem ellentétesek a szolgáltatásnyújtás szabadságának uniós elvével; ugyanakkor a bejelentkezés megszegése miatti szankciók kiszabási módja uniós jogsértéshez vezet – közölte a Pénzügyminisztérium. A tárca […]