Olcsóbbak lehetnének az akkuk

akkumulatorNemzetközi nyomásra eltörölte Kína a ritkaföldfémek tíz éven át fennálló exportkvótáját, ám a szakértők szerint nem biztos, hogy a változtatásnak jelentős hatása lesz a világpiaci árakra. A kiviteli kvóta eltörléséről a kínai kereskedelmi minisztérium a múlt év végén döntött. Ritkaföldfémek gyűjtőnév alatt 17 fémet értenek, ezeket elsősorban a high-tech szektorban, például okostelefonok, rakétarendszerek vagy hibrid autók gyártásánál használják fel. Kína a világ összes ritkaföldfémének mintegy harminc százalékát birtokolja, de jelenleg a kitermelésből kilencven százalékkal részesedik. A magas, 15-25 százalékos exportvámjait és a kiviteli kvótát a túlságosan alacsony világpiaci árakkal magyarázta Peking, mondván, azok nem fedezik a környezetet jelentősen terhelő kitermelés költségeit.

A kvótarendszert a kereslet csökkenése is elavulttá tette, az elmúlt években például az export nem érte el a felső határt, sok ország ugyanis alternatívát keresett vagy – mint Japán – a ritkaföldfémek újrahasznosításával próbálkozott, de az exportpiacok lanyhulásához a 2008-as gazdasági világválság is hozzájárult. Iparági szakértők arra figyelmeztetnek, nem valószínű, hogy Kína könnyen feladja piaci pozícióját, az exportvámok helyett környezeti-, illetve forrásadó bevezetésével tarthatja majd a jelenlegi szinten az árakat. A Cajcsing gazdasági magazin egy korábbi beszámolója szerint ezeket az adókat, kísérleti jelleggel, már féltucatnyi régióban bevezették, emellett a Paotou riktaföldfém-kereskedelmi platform is az árak szabályozásának másik tere lehet — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megtámadták a német kormányzati portált

csü jan 8 , 2015
Informatikai támadás miatt elérhetetlenné vált szerdán Angela Merkel német kancellár hivatalos oldala és a kormány több portálja, a támadást egy ukrán hackercsoport vállalta magára. A bundeskanzlerin.de kormányfői portál, a bundesregierung.de kormányzati oldal és a külügyminisztérium honlapja, az auswaertiges-amt.de szerda délelőtt óta nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető az úgynevezett túlterheléses támadás (DDoS) […]
hacker

És még ez is...