OGYÉI: új adatbázis érhető el a magyarországi klinikai vizsgálatokról

Új adatbázist tett elérhetővé az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerdán azoknak az orvosoknak és betegeknek a számára, akik a Magyarországon zajló klinikai vizsgálatok iránt érdeklődnek.

A hatóság közleményében azt írta, a honlapján elérhető lista az általa engedélyezett és magyarországi vizsgálóhelyeken folyó klinikai vizsgálatok adatait tartalmazza. Az OGYÉI kiemelte, hogy az Európai Gyógyszerügynökséggel összhangban törekszik az átláthatóság növelésére, a transzparencia biztosítására a klinikai vizsgálatok engedélyezése területén is. Ezért igyekszik egy komplex, a betegek számára is informatív adatbázist publikálni. Hozzátették, a mostani csak a kezdeti lépés, a hosszú távú cél az, hogy a vizsgálóhelyek és vizsgálatvezetők személye is nyilvános legyen. A jelenlegi, az első körben havonta frissülő lista a 2017. január 1. és október 31. között engedélyt kapott „fázis II-IV. vizsgálatok” adatait tartalmazza; a frissítés során fokozatosan publikálják a 2017 előtt engedélyezett vizsgálatokat is.

Eddig kizárólag az „EU Clinical Trials Register” nemzetközi adatbázis állt az érdeklődők rendelkezésére, ami az Európai Unióban végzett II-IV. fázisú klinikai felnőtt- és valamennyi gyerekvizsgálat adatait tartalmazza. A Magyarországon folyó klinikai vizsgálatok adatai megtalálhatók az ogyei.gov.hu/listak oldalon az Engedélyezett klinikai vizsgálatok Magyarországon címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Virtual Consoles: régi számítógépek, konzolok böngészőből

vas nov 19 , 2017
Retró: a virtualconsoles.com címen elinduló szolgáltatással böngészőben futtatható online emulátorok formájában élhetjük át újra a régi örömöket.

És még ez is...