NYT: a Facebook megpróbálta lejáratni a működését bíráló aktivistákat

Republikánus kutatóintézet együttműködésével próbálta lejáratni a Facebook a működését bíráló aktivistákat, részben azzal a módszerrel, hogy Soros György milliárdossal próbálta őket kapcsolatba hozni – állította a The New York Times.

A lap értesülése szerint a Facebook a washingtoni székhelyű Definers Public Affairs tanácsadó céggel dolgozott együtt azon, hogy azt a benyomást keltse: Soros György áll az egyre erősödő Facebook-ellenes mozgalom hátterében. A Definers egy újságíróknak küldött háttéranyagban utalt arra: fel kellene tárni a Soros családja vagy alapítványai, illetve a Facebookot támadó aktivistacsoportok közötti pénzügyi kapcsolatokat. A cikk szerzői több mint ötven, többnyire névtelenséget kérő forrással készítettek interjút, köztük a Facebook volt vezetőivel és más alkalmazottakkal, törvényhozókkal és kormányzati tisztségviselőkkel, lobbistákkal és kongresszusi munkatársakkal. Az interjúk alapján a lap arról írt, hogy miközben Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója az elmúlt évet nyilvános bocsánatkérésekkel töltötte, Sheryl Sandberg, a médiaóriás ügyvezető igazgatója agresszív lobbitevékenységet folytatott a közösségi oldal bírálóival szemben azzal a céllal, hogy a Facebookot érő közfelháborodást a rivális cégek irányába terelje.

A Facebook 2017 októberében bővítette ki együttműködését a Definers Public Affairs tanácsadó céggel, amelyet eredetileg a vállalat médiamegjelenéseinek monitorozására kértek fel. A Definershez kötődő NTK Network konzervatív hírportálon aztán több tucat olyan cikk jelent meg, amelyek a Google-t és az Apple-t támadták üzleti megoldásaik miatt. Washingtonban Sandberg a vállalat szövetségeseinél, köztük Chuck Schumernél, a szenátus demokrata frakciójának vezetőjénél járt közben személyesen a Facebook érdekében. Az ügyvezető igazgató igyekezett körbeudvarolni a kritikus törvényhozókat, miközben próbálta eloszlatni azt az elterjedt nézetet, hogy a Facebook a San Francisco-öbölbeli liberalizmus bástyája lenne. Míg a vállalat nyilvánosan késznek mutatkozott arra, hogy a működésére vonatkozóan új szövetségi szabályozást vezessenek be, Sandberg privát találkozók és telefonhívások útján azt sugallta, hogy a Facebook magától máris a lehető legjobb reformokat és eljárásokat vezeti be a saját tevékenysége szabályozására. Lobbimunkája során arra intette a törvényhozókat, hogy a szigorú szövetségi szabályozás a kisebb versenytársakat hozhatná hátrányos helyzetbe – értesült a NYT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Facebook egy távozó vezetőjével vitetné el a balhét

vas nov 25 , 2018
ShareTweetPinShareElliot Schrage, a Facebook volt kommunikációs vezetője magára vállalta a felelősséget, amiért megrendelést adott a Definers tanácsadó cégnek, hogy kutakodjon a vállalat bírálói, köztük Soros György után, azt állítva ugyanakkor, hogy a Definers túllőtt a célon a bírálóik lejáratására tett lépésekkel. Schrage elismerte, hogy őt terheli a felelősség a Definers […]

És még ez is...