Nyomtass autót, két nap alatt elkészül


A 3D-nyomtatással készült autó teljesen menetkész, és már tizenhatezer euróért meg lehet vásárolni. A prototípust alig egy évvel ezelőtt mutatta be a 2007-ben alapított Local Motors Inc., de már 2016-ban piacra dobja az amerikai cég. Az elektromos járgányt a cserélhető részeknek köszönhetően kedvük szerint átalakíthatják a vásárlók. Az arizonai startup azt reméli, forradalmasítja az autógyártást, amely az utóbbi száz évben alig változott. A kocsi elkészítése egy háromlépcsős folyamat. Azzal kezdődik, hogy beprogramozzuk a printert, amely kinyomtatja az autó formáját nagyjából. Ezt utána egy géppel a kívánt méretre szabhatjuk. Összeszereljük, beletesszük a motort, a kerekeket és a többi alkatrészt, és már gurul is – magyarázza az ifjabb John B. Rogers, a Local Motors társalapító-vezérigazgatója.

John-B-RogersA Strati névre keresztelt autót 44 óra alatt nyomtatják ki, de persze szeretnék lerövidíteni ezt az időt. A megoldás kulcsa az egyszerűsítés. Egy átlagos kocsi több ezer alkatrészből áll, a Strati ezzel szemben csupán 49 darabból. A motor, az abroncsok, a felfüggesztés persze nem nyomtatással készül, de az autó nagy része igen. A kétüléses járgány sebessége eléri a negyven kilométer/órát, és mindössze 800 kilogramot nyom. A gyártó szerint a Strati legalább öt évet kibír, utána pedig újrahasznosítható — írja az euronews.com.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Elektronikus hírközlési építésügyi eljárások: majdnem minden könnyebb lett az építtetőknek

sze júl 22 , 2015
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) bejelentette, hogy május 28-tól az építtetőknek kedvezve csökkentette az elektronikus hírközlési igazgatási szolgáltatási díjakat a technológiasemlegesség és az egyenlő elbánás elvének tiszteletben tartása mellett, és július 16-ától egyszerűsíti az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokat. A módosításokkal az NMHH célja, hogy ösztönözze a […]
antenna

Friss, ropogós