Nyomoznak a hatóságok a leállított telekommunikációs reform ügyében

Az izraeli állami főellenőr különjelentésben hívta fel a figyelmet a lelassított kommunikációs reformra, a monopóliumokkal rendelkező Bezeq nevű telekommunikációs nagyvállalatnak adott gyanús állami kedvezményekre, miután a vállalat vezetőinek szabálytalanságait már hetek óta vizsgálják az izraeli hatóságok – jelentette a ynet.

Joszéf Sapira állami főellenőr nyilvánosságra hozott jelentésében elsősorban a kommunikációügyi minisztérium munkáját bírálta, mert szerinte a minisztérium vezetésének hibái súlyos károkat okoztak az izraeli fogyasztóknak. A jelentés szerint a verseny hiánya, a Bezeq monopolhelyzetének megőrzése magas árakat, lassú internetet, a nyugati világ normáihoz képest elmaradott infrastruktúrát eredményezett. A fogyasztókat érő károkért Sapira szerint a távközlési minisztérium volt a felelős a Bezeq vállalatnak adott előnyökkel abban az időszakban, amikor a távközlési miniszteri posztot is Benjámin Netanjahu miniszterelnök töltötte be. Ebben a 2015-től 2017 elejéig tartó korszakban “elpárolgott” a minisztérium által 2012-ben meghirdetett úgynevezett “nagykereskedelmi piaci reform”, amelynek célja a fogyasztói ár csökkentése, és a hírközlési infrastruktúra fejlesztése volt a verseny megteremtésével.

A minisztérium munkájával a közérdek ellenében akadályozta a verseny megszületését, a fogyasztók pórul jártak, miközben a Bezeqnek egyre több ügyfele lett, és a cég jól járt – állítja a főellenőr. A szövegben külön fejezet foglalkozik Netanjahu összeférhetetlenségi kérdésével, ugyanis Sapira szerint csak hosszú késéssel jelentette barátságát Saul Eloviccsal, a Bezeq főrészvényesével, miután már számos döntés született a vállalattal kapcsolatos kérdésekben. A korábbi reformtervek szerint lehetővé kellett volna tenni, hogy a Bezeq versenytársai is használják és árulják internetes infrastruktúráját, de ez mindeddig csak részben történt meg. Ráadásul más cégeket is be kellett volna engedni a vezetékes telefonok piacára, de ezt a minisztérium mindeddig késleltette, szintén a Bezeq hasznára. Mindezért Slomó Filber, a minisztérium 2015 és 2017 közötti igazgatója a felelős, akit Netanjahu nevezett ki, miután elbocsátotta Filber elődjét, a reformot szívügyének tekintő Avi Bergert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Lezárult az európai közlekedési szolgáltatások mobilfizetési projektje

szo júl 22 , 2017
Lezárult az európai határokon átnyúló Mobinet mobilitás-menedzsment projekt, amely számos közlekedési szolgáltatást tesz elérhetővé az Európai Unió tagállamaiban – közölte a fejlesztésben részt vevő Nemzeti Mobilfizetési Zrt. A közlemény szerint a Mobinettel a már működő mobilitási rendszerek egységes mobilfizetést tesznek lehetővé, ezáltal bővül az Európai Unió határokon átnyúló, átjárható szolgáltatásainak […]
autópálya-matrica