Nyomasztó lett a vásárlók élete

számítógép boltA műszaki cikkek árai már hétről hétre érezhetően drágulnak, ráadásul az is tovább nehezíti a laptopok és pc-k beszerzését a családok számára, hogy chiphiány miatt egyre több ideig tart hozzájutni az új készülékekhez, illetve az alkatrészekhez — derül ki a Laptophardware.hu frisss vizsgálatból.

A válaszadók 74 százaléka válaszolta azt, hogy meghatározó számára az ár a választás során, és mindössze három százaléka nyilatkozott arról, hogy nem veszi figyelembe ezt a szempontot. A kutatásban résztvevők 57 százalékaa legfeljebb 100-150 ezer forintot szánna jelenleg egy laptop vásárlására, és mindössze hat százalék válaszolta, hogy akár 300 ezer forintnál többet is hajlandó lenne elkölteni egy gépre. „Bár két évvel ezelőtt még egy jobb teljesítményű laptopot lehetett 150 ezer forintért vásárolni, azonban manapság az olcsóbb, gyengébb teljesítményű gépek kerülnek ennyibe, ugyanis a gyártók az olcsóbb árkategóriákkal próbálnak versenyelőnyhöz jutni. Fontos azonban tudni, hogy a műszaki cikkek esetében is érvényes, hogy a minőséget meg kell fizetni. Ha valaki hosszú távon gondolkozik, és lehetőségei engedik, akkor érdemes drágább, nagyobb teljesítményű gépet vásárolni, amelyet rendszeres szervizelés mellett hosszú évekig tudunk használni” – mondta el Krajnyák Tamás, a webáruház operatív vezetője.

A megkérdezettek több mint fele válaszolta a legnagyobb arányban, hogy a laptop kiválasztása során nagyon fontos számára a gép memóriája. „Azért lényeges olyan laptopot választani, amelynek nagy kapacitású a memóriája – különösen abban az esetben, ha az nem bővíthető – mert ha elfogy a tárhely, akkor az lassítani fogja az operációs rendszert, ami használat során problémákat, bosszadalmat okozhat” – hívta fel a figyelmet Krajnyák. Ezzel valószínűleg a válaszadók többsége is tisztában van, ugyanis mindössze négy százalékuk válaszolta azt, hogy egyáltalán nem fontos számára a memória, és csak két százalék azt, hogy nem fontos. Az, hogy milyen a választott laptop operációs rendszere 43 százalék nagyon fontos, illetve további 22 százaléknak szintén fontos, és mindössze két százalék válaszolta azt, hogy ez nem egy lényeges szempont.

A kutatás során arról is megkérdezték a résztvevőket, hogy a választás és vásárlás során mitől tartanak leginkább. „A legtöbben arról nyilatkoztak, hogy azért aggódnak, hogy ugyanazért a pénzért gyengébb teljesítményű vagy felszereltségű gépet kapnak. A válaszadók 57 százaléka számolt be erről, ami teljesen érthető, hiszen nagyon látványosan, gyakorlatilag hétről hétre drágulnak az új laptopok, illetve a felújítás során használt alkatrészek is. Ráadásul mindkét esetben hosszú várakozási idővel kell szembenézniük a vásárlóknak” – mutatott rá a Laptophardware.hu operatív vezetője. Emellett az is aggodalomra ad okot, hogy a választék folyamatosan szűkül, ugyanis a chiphiány továbbra is nagy problémát jelent a műszaki cikkek piacán.

(Mielőtt elkezdenénk sajnálni nehéz döntési helyzetben lévő vásárlókat, gondoljunk azokra, akiknek már ételre is nehezen telik. A -szerk- megj.)


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mesterséges intelligencia a magyarországi stroke-ellátásban

ked júl 19 , 2022
ShareTweetPinShareMesterséges intelligenciával (MI) működő szoftver értékeli azonnal a stroke gyanújával felvettek koponya CT leleteit egy EU-s támogatással megvalósuló magyarországi programnak köszönhetően. Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) vezetésével megvalósuló, MI alapú központi döntéstámogató rendszer kialakítása a hazai akut stroke-ellátó rendszer fejlesztésére című pályázat keretében új, a magyarországi közellátásban […]
agy

És még ez is...