Nyert a TASZ a Magyar Hírlap munkatársa ellen

1

Első fokon nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) abban a perben, amit Kacsoh Dániel újságíró indított ellenük. A Magyar Hírlap munkatársa olyan adatok kiadásának megtagadása miatt perelte be a civil szervezetet, amelyeket nem kötelesek kiadni az újságírónak, mert azok nem közérdekű adatok. Kacsoh annak ellenére perelte a szervezetet, hogy az már most is több adatot tesz közzé honlapján, mint amennyit a törvény szerint kötelező lenne. A bíróság a TASZ-nak adott igazat.

Az újságíró a szervezet alapítására, vagyis 23 évre visszamenőleg kért ki átfogó adatokat a szervezet munkájáról: többek között az összes munkatársuk fizetését, illetve az összes, a szervezet által kötött szerződést. Kacsoh jogi képviselője azzal érvelt, hogy a civil szervezetekre vonatkozó szabályozás szerint, ha egy szervezet “közhasznú” státuszt nyer, akkor annak következménye, hogy közfeladatot ellátó szervnek minősül és ezért minden, a működésével kapcsolatos információ közérdekű adat.

A tárgyaláson a TASZ ügyvédje elmondta, hogy a TASZ kizárólag közpénznek minősülő források (1 százalékos támogatás, EU pályázat) felhasználásával kapcsolatos adatok esetében kötelezhető adatszolgáltatásra az információszabadság szabályai szerint. A TASZ magánszemélyek elhatározásával alapított és működtetett szervezet, nem minősül közfeladatot ellátó szervnek. A Fővárosi Törvényszék ítélete a TASZ érvelését fogadta el és kiemelte, hogy a nincsen olyan jogszabály, amely alapján a TASZ szervezeti működésével kapcsolatos adatok közérdekű adatoknak minősülnének. A bíróság azt is hangsúlyozta, hogy a közpénzekkel kapcsolatos adatokról a TASZ megfelelően tájékoztatta az újságírót.

A civil szervezet korábban is közzétett részletes állaspontja szerint átláhatóság és a közérdekű adatok nyilvánossága nem jelenti azt, hogy mindenkinek mindent a nyilvánosság számára elérhetővé kell tennie. “A közérdekű adatok megismerhetőségének funkciója az állam és az állami szervek ellenőrizhetősége, számonkérhetősége. Az önkéntes elhatározás alapján végzett jogvédői tevékenység nem tartozik az információszabadság körébe”- nyilatkozta Hüttl Tivadar, a TASZ Jogsegélyszolgálatának vezető ügyvédje. A jogi vita a bíróságon másodfokon folytatódik

One thought on “Nyert a TASZ a Magyar Hírlap munkatársa ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hasít az LG

vas okt 29 , 2017
Az LG Electronics Inc. (LG) közzétette 2017 harmadik negyedévi eredménybeszámolóját. A dél-koreai társaság forgalmának több mint 15 százalékos növekedése mellett közel a duplájára növelte üzemi nyereségét az egy évvel korábbihoz képest. A jelentés szerint a vállalat konszolidált árbevétele 2017 első kilenc hónapjában 15,22 ezer milliárd koreai wont (13,44 milliárd dollár) […]
won

Friss, ropogós