Nyaralás: Légy észnél, ha nem akarsz többmilliós számlát!

EU roamingHa nem vagyunk körültekintőek, már pár perc Instagram használat is több mint százezer forintunkba kerülhet, de a háttérben futó alkalmazások is súlyos költségeket róhatnak ránk a tudtunk nélkül – egyebek mellett erre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Egy uniós rendelet szabályainak köszönhetően ma már szinte korlátok nélkül használhatjuk mobiltelefonunkat az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban – mintha csak otthon lennénk. A fogyasztói tudatosság azonban továbbra is elengedhetetlen: figyelmetlenségből akár több millió forintos összeget is elmobilozhatunk külföldi nyaralásunk során, és ehhez Európát sem kell elhagynunk. Az EGT-n kívüli országokban az itthoninál általában jóval magasabb díjszabással telefonálhatunk, a tagállamokban azonban az uniós roamingrendeletnek köszönhetően a „Mobilozz úgy, mint otthon” elve érvényesül. Ennek köszönhetően, amikor például megérkezünk európai nyaralásunk helyszínére és onnan hazatelefonálunk családtagjainknak, vagy Olaszországban járva felhívjuk a Görögországban élő barátainkat, ezt a hazánkban megszokott díjakon tehetjük meg.

Az EGT-n belüli roamingdíjak számításának alapja a hálózaton kívüli percdíj – vagyis, ha olyan díjcsomagunk van, amellyel itthon valamennyi hálózatra díjmentesen telefonálhatunk, ezt roaminghelyzetben is megtehetjük. Ha azonban itthon például csak saját szolgáltatónk előfizetőivel beszélhetünk ingyenesen, a hálózaton kívüli telefonhívásoknál azonban 30 forintos percdíjat kell fizetnünk, úgy roaminghelyzetben is ezekkel a feltételekkel telefonálhatunk. A hívások fogadásáért a szolgáltatók nem számíthatnak fel díjat.

Ötven eurós határ

Mobilinternetezéskor főszabály szerint a hazai adatkeretünket használhatjuk fel barangolás közben is, korlátozás és felár nélkül. Azonban korlátlan vagy olcsóbb díjcsomagok esetén a szolgáltatók meghatározhatnak egy külön roaming adatkeretet, ebben az esetben csupán ennek erejéig mobilnetezhetünk külföldi tartózkodásunk alatt. Utazás előtt emiatt érdemes ellenőriznünk díjcsomagunk roaming adatkeretét a szolgáltatónknál vagy annak applikációjában. Ha ez elfogy, kiegészítő adatkeretet vásárolhatunk.

Amikor belépünk egy új országba, a szolgáltatónknak SMS-ben tájékoztatnia kell minket az adott országban érvényes roamingdíjakról, valamint egy korlátot is biztosítania kell: számlánk ilyenkor nem haladhatja meg az ötven eurót. Ha elérjük ezt a limitet, a szolgáltatónknak korlátoznia kell a forgalmunkat, amíg nem kérjük a szolgáltatás további rendelkezésünkre bocsátását. Mind a díjszabásról szóló tájékoztatás, mind a limit bármikor lemondható, illetve újból kérhető.

Az EGT-n kívüli országok határainál, például az ukrán vagy szerb határnál érdemes odafigyelnünk a szándékolatlan roamingra is: automatikus hálózatválasztás esetén ugyanis a telefonunk átkapcsolhat egy EGT-n kívüli külföldi szolgáltató hálózatára is, mert annak jele adott esetben belföldön is erősebb lehet a hazai szolgáltatóénál. Ez váratlanul magas roamingdíjakat róhat ránk, ráadásul eközben a telefonunk háttérben futó alkalmazásai akkor is nem kívánt adatforgalmat generálhatnak, amikor egyébként nem használjuk a készüléket. Egy időjárás-frissítés például akár 9500 forintunkba is kerülhet, pár perc Instagram használattal pedig már akár százezer forint feletti roamingdíjat is generálhatunk magunknak akaratlanul.

Óvakodj a műholdas hálózatoktól!

Utazásaink során érdemes odafigyelnünk a műholdas hálózatokra is, amelyek igénybevételéért a szolgáltatók rendkívül magas díjakat számlázhatnak. Az NMHH-hoz már fordultak panasszal olyan előfizetők, akik repülőn utazva több százezres, akár milliós adatforgalmat generáltak a tudtukon kívül. Olyan eset is előfordult, amikor egy kikötőben sétálva egy felhasználó eszköze műholdas hálózathoz csatlakozott, emiatt pedig a felhasználó akaratán kívül mintegy négymillió forintnyi adatforgalmat generált. Ezen hálózatokra akkor sem vonatkozik a „Mobilozz úgy, mint otthon” elve, ha uniós tagállamok területén tartózkodunk. Bár kérhetjük szolgáltatónknál az ilyen csatlakozások tiltását, ez nem mindig automatikus, ezért érdemes előre tájékozódnunk a nem kívánt költségek kivédése érdekében. Szolgáltatónknak az ilyen felcsatlakozásokkor is tájékoztató SMS-t kell küldenie.

Hogy elkerüljük a szándékolatlan roaming költségeit, utazásaink során érdemes kikapcsolnunk okoseszközeinken az automatikus hálózatválasztást és kézileg kiválasztanunk az általunk preferált hálózatot, valamint a kikötők közelében és a kockázatos határvidékeken aktiválhatjuk a repülőgép-üzemmódot is.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A szamuráj kultúra ihlette a Casio új csúcsmodelljét

csü jún 20 , 2024
Újra elérhető az egyik legnépszerűbb csúcsmodell, a limitált szériás MRG-B2000B-1A4, a strapabíró és elnyűhetetlen CASIO G-SHOCK karórák egyik legelegánsabb képviselője. A G-Shock MR-G szériája 100 százalékban a Japánban található jamagatai CASIO gyárban készül, a legapróbb alkatrésztől kezdve ott gyártanak hozzá mindent, és ott is szerelik össze. A MRG-B2000B-1A4 karóra különlegessége, […]
Casio G-Shock MRG-B2000B-1A4 óra

És még ez is...