Növekszik a műszaki termékek piaca

dvdA műszaki cikkek magyarországi értékesítése 9,2 százalékkal nőtt 2014 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, az összforgalom 122,2 milliárd forintot tett ki – derül ki a GfK Hungária piackutatásából. A GfK közleménye szerint a legjobban a háztartási nagy- és kisgépek forgalma nőtt, de jelentősen bővült az okostelefonok, notebookok és a táblagépek eladása is. A háztartási nagygépek eladása értékben 23 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb kereslet a mosógépek, a szárítógépek és a mosogatógépek iránt volt. A háztartási kisgépeknél az év vége a legerősebb periódus, de az idén a harmadik negyedév is erőteljes, 18,5 százalékos növekedést mutatott. A szektor bővüléséhez leginkább a kávéfőzők, a porszívók, a kenyérpirítók és a szájápolási termékek járulnak hozzá.

A telekommunikációs termékek értékesítése 13,1 százalékkal bővült. A közlemény kiemeli, hogy míg az okostelefonok eladása közel húsz százalékkal nőtt, addig a hagyományos telefonok folyamatosan veszítenek a népszerűségükből, az idén a harmadik negyedévben negyven százalékkal csökkent az értékesítésük tavalyhoz képest. A hagyományos telefonok átlagára jelentős mértékben csökkent, az okostelefonoké azonban csak minimálisan mérséklődött. Az információs technológiai termékek piaca 7,9 százalékkal bővült. A legerőteljesebb növekedést a tabletek érték el, de a monitorok és egerek eladása is két számjegyű emelkedést mutatott.

A fotócikkek értékesítése 16,7 százalékkal esett vissza. A szektorra folyamatos nyomás helyeződik az egyre javuló minőségű optikával rendelkező okostelefonok és táblagépek miatt. A szórakoztató elektronikai cikkek értékesítése összességében 3,3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, amit az audio- és video termékcsoportok (házimozi, DVD/BluRay lejátszó/felvevő, set-top-box) forgalmának visszaesése okozott. Nőtt ugyanakkor a lapostévék, játékkonzolok és akciókamerák eladása. Az irodatechnikai eszközök és kellékek piaca 7,6 százalékkal szűkült. A csökkenés legfőbb oka a hardverek, nyomtatók és multifunkciós eszközök értékesítésének visszaesése — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Életveszélyesek a luxusszállodák

sze nov 19 , 2014
A Kaspersky Lab közzétette kutatásának eredményét a Darkhotel nevű fenyegetésről, amely immár legalább négy éve észrevétlenül működik, és külföldre utazó, kiválasztott cégvezetők után kémkedik. Áldozatait akkor támadja, amikor luxusszállodákban tartózkodnak. A fenyegetés mögött álló hackerek sohasem célozzák ugyanazt a személyt kétszer, a műveletet sebészi pontossággal hajtják végre, azonnal összegyűjtik az […]
vírus hacker