Nobel-díjas fizikus tart előadást a Műegyetemen

Konsztantyin Szergejevics NovoszelovA grafénkutatási eredményeiért Nobel-díjjal elismert Konsztantyin Szergejevics Novoszelov, a Manchesteri Egyetem professzora tart előadást a Műegyetemen.

A kiemelkedő eredményességű kutatókat Budapestre invitáló konferenciát a sorozatot elindító és aktívan gondozó műegyetemi professzor, Domokos Gábor hatvanadik születésnapja alkalmából rendezik meg – közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). A rendezvényt Czigány Tibor, a BME rektora nyitja meg, majd Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus mond köszöntőt, a nyitóelőadást pedig Novoszelov tartja.

Novoszelov 1974-ben született. 1997-ben diplomázott Moszkvában, PhD értekezését Hollandiában, Nijmengenben védte meg a Radboud Egyetemen, és 2001 óta a Manchesteri Egyetemen kutat. Itt jutottak el Andre Geimmel közösen a grafén előállítási módjának felfedezésére, amit 2010-ben Nobel-díjjal ismertek el. Novoszelov kutatási területe rendkívül széles: a szupravezetéstől a ferromágnesességig, az anyagtudománytól a biofizikáig terjed az érdeklődése. Úttörő munkássága során az elektronika, a fotonika, a kompozit anyagok fizikájának és kémiájának területein találta meg a grafén legváltozatosabb alkalmazásait. Kutatásait a Nobel-díj mellett számos más kitüntetéssel ismerte el a nemzetközi tudományos közösség. Több kiemelkedő tudományos társaság (Royal Society, US National Academy of Sciences) tagja.

A szeptember 5-6-i konferencián többek között a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i intézménye, az Oxfordi Egyetem, az Edinburgh-i Egyetem, az ETH Zürich, a Berni Egyetem, a Torontói Egyetem, a Bristoli Egyetem és a Cornell Egyetem világhírű matematikus, fizikus, kémikus, mérnök, geológus és pszichológus professzorai tartanak előadást. A részvétel ingyenes, de a szervezők előzetes regisztrációra kérik az érdeklődőket — közölte a BME.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kerékpáros tanácsok a nyár végére

sze aug 31 , 2022
Ha kerékpárral szeretne egy forró nyári napon kimozdulni, érdemes előre megtervezni kedvenc helyeinek látogatását. Kerékpárral a munkába is kellemesebb az utazás. Még a közelgő ősz előtt a természet bőven kínál minden kerékpárosnak izgalmakat. Számos úti célt meglátogathatunk, beleértve a nemzeti parkokat, a Balatont vagy a Velencei-tavat, anélkül, hogy vagyont költenénk […]
kerékpárokról

És még ez is...