NMHH: nagy az igény az adatra

Lapsánszky András NMHHA hírközlés legfontosabb kérdése ma az adat iránti nagy igény, ami minden típusú hírközlési szolgáltatási hálózatra hat.

Lapsánszky András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési elnökhelyettese a Széchenyi István Egyetemen a távközlési világnap alkalmából rendezett konferencián kiemelte, hogy az óriási adatigény az űrtávközlésre is kihat. A műholdas távközlés szerepe nagymértékben előtérbe került, mert a földi hálózatok fejlesztése nem biztos, hogy tudja minden szempontból garantálni azt a szolgáltatásra való igényt, amit a társadalom megfogalmaz a hírközléssel szemben. A műholdas hálózatokat és szolgáltatásokat jelenleg kiegészítésként alkalmazzák, de egyre nagyobb szükség lesz rájuk.

Az elnökhelyettes beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság a hírközlési hálózatok fejlődéséről kiadta a fehér könyvet, aminek egyik legfontosabb pontja az, hogy a hírközlési hálózatokat optikává kell fejleszteni annak érdekében, hogy az Európai Unió (EU) versenyképessége megmaradjon. A hálózatfejlesztés viszont nagy hatással van a szabályozáson túl az EU hírközléspolitikájára is. A dokumentum „komolyan feszegeti”, hogy a hírközlésnek bizonyos tagállami széttagoltságát érdemes lenne markánsabban uniós szintre vinni.

Másik fontos pontja azt taglalja, hogy a frekvencia gazdálkodást – amellyel a tagállamok jelenleg önállóan, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union – ITU) segítségével gazdálkodnak – is érdemes lenne uniós szintre emelni – mondta, hozzátéve, hogy a fehér könyv szerint ez szintén arra adna lehetőséget, hogy az EU megőrizze versenyképességét az Amerikai Egyesült Államokkal és a Távol-Kelettel szemben. Harmadik pontja arra tér ki, hogy a hírközlés piaci versenyébe történő tagállami beavatkozás és unió szabályozás megfelelő-e továbbra is. Lapsánszky kiemelte, hogy a magyar hírközlési piacon jól működő piaci struktúra van, szolgáltatói szinten nem jellemzők a jogsértések, a szereplők tekintettel vannak a fogyasztókra.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Elhunyt Zsakó László

vas máj 19 , 2024
ShareTweetPinShareÉletének 67. évében elhunyt Zsakó László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszék nyugalmazott egyetemi docense, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Tehetséggondozási Szakosztályának vezetője Zsakó elévülhetetlen érdemeket szerzett a hazai informatika (számítástechnika) tanárképzés elindításában, és folyamatos továbbfejlesztésében. Az általa vezetett csoport, majd Tanszék rakta le […]
Zsakó László

És még ez is...