NMHH kontra mobilszolgáltatók: terítéken a Magyar Telekom tematikus opciójának esete

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a napokban tette közzé a mobilszolgáltatók hálózatsemlegességét vizsgáló anyagát. Nem túl szép az összkép.

A szolgáltatók új típusú tematikus nullás díjszabású csomagokkal jelentek meg a piacon. E csomagok közös jellemzője, hogy a csomagban foglalt meghatározott tematikus tartalmakat, alkalmazásokat mindaddig lehet korlátlanul használni, amíg a csomag adatkerete el nem fogy. Ezt követően a nullás díjszabásba nem sorolt tartalomhoz, alkalmazáshoz hasonlóan a tematikus tartalom is lassításra vagy korlátozásra kerül. A Magyar Telekom új nullás-díjszabású mobilinternet ajánlatokat tett elérhetővé az előfizetők számára „Korlátlan közösségi média és navigáció” (továbbiakban: „SMN”) és „Korlátlan chat (csevegés)” elnevezéssel. Az említett mobilinternet csomagok esetében a csomagban foglalt adatot tartalmazó mobil díjcsomagok adatkeretének elfogyásakor a korlátlan tematikus opciók által „kinullázott” tartalom vagy forgalomtípus az előfizető adat díjcsomagjánál megadott módon lassításra vagy megállításra kerül. A csomagok kapcsán az NMHH ellenőrzést indított a hálózatsemlegességi szabályoknak (az EU Rendelet 3. cikk (3) bekezdése, illetve 3. cikk (2) bekezdése) továbbá a szolgáltatáscsomagok elektronikus hírközlésre vonatkozó további szabályainak. A vizsgálatok folyamatban vannak, döntést az ügyben a hatóság még nem hozott.

A Magyar Telekom az előző évhez képest szépen teljesített, a 2015-os forgalmát 11 százalékkal sikerült növelnie, s így meghaladta a 471 milliárd forintot. Némileg árnyalja a képet, hogy a tavalyi forgalom még mindig harminc milliárd forinttal elmarad a 2015-os csúcstól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Elindult a MÁV-csoport Instagram-oldala

sze júl 25 , 2018
A Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) – Twitter-oldalának tavalyi indulása után – immár Instagramon is igyekszik összekötni a vállalatot az utasaival. Az oldal indításához a vasúttársaság megalakulásának 150. évfordulója adta az apropót, így a szerkesztők megkülönböztetett figyelemmel kísérik a születésnap alkalmából felmatricázott Taurus mozdony útját, hosszú távon pedig szeretnék népszerűsíteni a […]