NMHH: kapaszkodhat az Antenna Hungária

Megújulnak az országos digitális földfelszíni televíziós hálózatok 2020-ban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) most induló pályázata révén – közölte az NMHH.

A jelenlegi hálózatok üzemeltetési jogosultsága 2020. szeptember 5-én jár le, de annak érdekében, hogy a frekvenciák újraosztása ne okozzon fennakadást, elegendő időt hagyva a felkészülésre már idén áprilisban meghirdetik a pályázatot – írták. A pályázat nyertese öt hálózatot építhet ki és üzemeltethet 2020. szeptember 6-ától 12 éven át. Az NMHH feltételként szabja a pályázóknak, hogy minden állampolgár számára kódolatlanul és folyamatosan biztosítsák a közszolgálati televíziós és rádiós tartalmak elérését, változatlan minőségben és ingyenesen az új hálózatokon is. A hatóság tájékoztatása szerint Magyarországon jelenleg öt digitális földfelszíni videós jeltovábbításra alkalmas, azaz DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) hálózat működik a 470 MHz és a 790 MHz közötti (UHF) sávban. A hálózatokon keresztül az üzemeltető 12 ingyenes és 47 fizetős televíziócsatorna, valamint a négy közszolgálati rádiócsatorna műsorát továbbítja. A lejáró jogosultság újrapályáztatása nemzetközi kötelezettség is – hangsúlyozta a hatóság, hozzátéve, a tervezett 5G-s fejlesztésekhez elengedhetetlen, hogy szabaddá tegyék a 700 MHz-es (694 és 790 MHz közötti) frekvenciasávot, melyet a mostani hálózatok egy része is használ, mindezt az európai uniós irányelvek szerint.

Kiemelték, hogy több csatorna vagy jobb vételi minőség mellett is marad hely az 5G-s fejlesztéseknek. Az új hálózatok közül három már a DVB-T2-es szabványnak megfelelő, modernebb hálózat lesz, amely a jövőben akár a mostaninál több tévécsatorna elérését és akár a meglévők jobb minőségű vételét is lehetővé teheti majd. Emellett a “kiürülő” 700 MHz-es sáv kulcsszerepet játszik a szintén idén tervezett, mobil célú frekvenciaértékesítésben. A frekvenciasávok átrendezése tehát szükségszerű, de az ezzel járó változások fejlődést hoznak majd a digitális televíziózás és az ötödik generációs internetes hálózatokra épülő megoldások terén is. A pályázaton az NMHH kiemelt célja a nézői érdekek szem előtt tartása, ezért a nyertesének olyan megoldást kell majd alkalmaznia, ami a szabad vétellel tévéző lakosságnál nem jelent semmilyen anyagi megterhelést, beavatkozást, és amihez nem lesz szükség új vevőberendezés megvásárlására.

Magyarországon 2008 óta működnek országos földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózatok, ezek üzemeltetési jogosultságát 12 évre az Antenna Hungária Zrt. nyerte el, amely a MinDig TV-szolgáltatáscsaládon keresztül hasznosítja azokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kinevezték a hírközlési tanács elnökét és tagjait

pén márc 8 , 2019
Átadták a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) elnökének és tagjainak a kinevezésükről szóló okiratot. Vágujhelyi Ferencet az NHIT elnökévé, Fauszt Zoltánt, Felső Gábort, Pap Sándort és Risztics Péter Károlyt a testület tagjaivá nevezte ki, március 1-jei hatállyal. Az NHIT a kormány informatikai és hírközlési ügyekben javaslattevő, véleményező, valamint tanácsadó […]
Vágujhelyi Ferenc