NJSZT: Negyvenéves Macintosh a Múzeumok Éjszakáján

Macintosh 128KA Múzeumok Éjszakáján nyitja meg MAC40 kiállítását a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT), ahol egyebek közt a negyven éve bemutatott Macintosh 128K személyi számítógép is megtekinthető lesz.

Az NJSZT Informatika Történeti Kiállításán, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában megrendezett ingyenes eseményen látható lesz a Macintosh családot megelőző Apple Lisa, valamint egy olyan Macintosh-gép, amelyet a személyi számítógépek úttörő szoftverfejlesztője, Charles Simonyi ajándékozott a családjának – és ők a társaságnak. A résztvevőket különleges előadások és a magyar videojáték-ipar aranykoráról szóló filmvetítés várja.

Az NJSZT különleges, ingyenesen látogatható programokkal várja az érdeklődőket 2024. június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján. Az esemény helyszíne az Informatika Történeti Kiállítás a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában, ahol az informatika történetének számos ikonikus elemét állítják ki. A látogatók több ritkaságot is megtekinthetnek, például egy eredeti MAC 128K számítógépet és egy működő telefonközpontot, retro számítógépeket az informatika múltjából. Emellett részt vehetnek a magyar videojáték-ipar aranykoráról szóló, VAKONDOK IV című dokumentumfilm ingyenes vetítésén is.

A rendezvény keretében nyílik meg az október végéig látogatható MAC40 kamarakiállítás, amelyen jeles magángyűjtők együttműködésével számos tárgy, többek között a kereken negyven évvel ezelőtt bemutatott első igazi Macintosh személyi számítógép is megtekinthető. A Macintosh 128K az Apple első sikeres tömeggyártású, grafikus felhasználói felülettel, beépített képernyővel és egérrel rendelkező személyi számítógépe, amelyet Ridley Scott rendező híres televíziós reklámjával mutattak be a XVIII. Super Bowl reklámszünetében, 1984-ben.

Steve Jobs - Apple LisaEmellett a kiállításon megtekinthető a Macintosh családot megelőző, 1983-ban kiadott, Steve Jobs kislányáról elnevezett Apple Lisa asztali számítógép egy variánsa is: ennek első szériája volt az első olyan tömeggyártású személyi számítógép, amely grafikus felhasználói felülettel működtethető. A kiállítás további érdekessége egy olyan Macintosh számítógép konfiguráció, amelyet az Office programok atyja, Charles Simonyi ajándékozott a családjának. Ő jól ismerte a személyi számítógép hőskorának vezéregyéniségeit – így a Microsoft-alapító Bill Gates-t és az Apple-alapító Steve Jobsot –, hiszen szoftverfejlesztőként maga is óriási hatást gyakorolt az iparág fejlődésére és arculatára.

A kiállításmegnyitón jelen lesz előadóként az NJSZT korábbi alelnöke, Bedő Árpád, aki korábban az Apple Macintosh operációs rendszerének honosítását vezette, és az általa kidolgozott szótár nagy részét később a Microsoft is átvette. Bedő két éven át szerkesztője volt a PCWorld mellékleteként megjelent MacVilág Macintosh Magazinnak, nyugdíjasként pedig alkalmazásokat készít az Apple mobileszközeire. A másik előadó Nagy Károly számítástechnikai magángyűjtő lesz, aki több mint húsz éve gyűjt számítástechnikai eszközöket – más gyűjtők mellett az ő tárgyai mutatkoznak be a különleges kiállításon.

A Múzeumok Éjszakáján ezen kívül számos érdekes előadásra kerül sor. A közelmúltban nyitottak emlékvitrint a Novotrade-alapító Rényi Gábor tiszteletére, az ő emlékére vetítik le a hazai játékfejlesztés hőskoráról, elsősorban a ’80-as és ’90-es évekről szóló VAKONDOK IV dokumentumfilmet, amely bemutatja, hogyan zajlott a videojátékok fejlesztése a vasfüggöny innenső oldalán. A filmvetítés után a résztvevőknek lehetősége lesz Matusik Szilárddal, a film rendezőjével beszélgetni.

Sipos Csaba rádiós hálózati tervező mobilhálózati bemutatót tart, amelyen a közönség megtekinthet és kipróbálhat egy működő telefonközpontot a mobiltelefónia múltjából. Képes Gábor, az NJSZT ügyvezető igazgatója a negyven évvel ezelőtti, de játékra és tanulásra még ma is kreatívan használható mikroszámítógépekről, a School-Computer kiállításról és a HCC Retro Mikroszámítógépes Szakosztályról ad elő. A Múzeumok Éjszakáján Kónya Orsolya múzeumpedagógus tárlatvezetésén is részt vehetnek az Informatika Történeti Kiállítást felkereső érdeklődők, megismerve az 1200 négyzetméteren elterülő, keleti és nyugati it-ritkaságokat egyaránt tartalmazó állandó kiállítást.

A Múzeumok Éjszakája program belépődíj nélkül látogatható. Az érdeklődők a részletes programtervről az NJSZT oldalán tájékozódhatnak.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kevesen értenek az MI adatvédelmi problémáihoz

sze jún 19 , 2024
Egyre több cég alkalmazza a mesterséges intelligenciát (MI), de kevesen mondhatják el, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen hazai és nemzetközi, pénzügyi, felügyeleti és adatvédelmi szabályokat szükséges betartaniuk és hogyan alakíthatnak ki egy biztonságos, felkészült környezetet egy MI projekt megvalósulásakor. Ezekre a kérdésekre is választ adott Nagy Ádám Péter, a […]
K&H

És még ez is...