Nincs mese, már kötelező az elektronikus kapcsolattartás bírósági ügyekben

birosagPéntektől kötelező az elektronikus kapcsolattartás az újonnan induló polgári, gazdasági, munkaügyi és közigazgatási bírósági peres ügyekben a jogi képviselővel eljáró felek, a gazdálkodó szervezetek, a közigazgatási szervek és a bíróságok számára – olvasható az Országos Bírósági Hivatal (OBH) honlapján, ahol a július elsején hatályba lépő szabályozás lényegét ismertetik. Viszont továbbra sem kötelező, csupán választható az elektronikus kapcsolattartás a személyesen – tehát jogi képviselő nélkül – eljáró természetes személyeknek, továbbá nem alkalmazható végrehajtási ügyekben. Ugyanakkor az egyéni vállalkozók – miután gazdálkodó szervezetnek minősülnek – csak elektronikus úton járhatnak el bírósági peres ügyekben.

Az elektronikus bírósági kapcsolattartáshoz szükséges űrlapok a www.birosag.hu internetes oldalon találhatók és papír alapon nem nyújthatók be, kizárólag elektronikusan. Az elektronikus kapcsolattartás során a polgári, gazdasági, munkaügyi perekhez kapcsolódó illetékfizetési kötelezettséget is elektronikus úton lehet teljesíteni az elektronikus fizetési és elszámolási rendszerben vagy átutalással közvetlenül saját bankszámláról az illetékes törvényszék Magyar Államkincstárnál vezetett illetékbevételi számlájára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Klicskó üdvözölte kijevben az Ubert

hét júl 4 , 2016
Míg Budapest polgármestere többször nyilatkozta, hogy amennyiben lenne rá jogosítványa, betiltaná az Ubert, addig egy újabb európai főváros fogadta örömmel a szolgáltatást: tegnap bejelentették az UberX-szolgáltatás elindulását Kijevben. Az eseményen részt vett Vitalij Klicsko nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó, Kijev polgármestere. Klicsko szerint – aki az Uber első utasa volt Ukrajnában […]