ITM: minden rendben a nemzeti adatvagyon kiárusításával

Palkovics LászlóMagyarország mesterséges intelligencia stratégiájának egyik kiemelkedő eleme, hogy el kell indítani az ország adatgazdaságát — jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az ITM napokban benyújtott törvényjavaslata meghatározza a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ) és a kormánybizottságként létrehozandó Nemzeti Adatvagyon Tanács főbb feladatait és összefoglalja a nemzeti adatvagyon gazdálkodásával és védelmével kapcsolatos szabályokat. A tanács iránymutatásokat és alapelveket határoz meg a NAVÜ tevékenységével, és általában a kormány adathasznosítási politikájával kapcsolatban. A javaslat értelmében az állami adatokra nemcsak mint védendő információra, hanem mint forgalomképes vagyonelemre is kell tekinteni. A javaslat az állami adatok hasznosításában, “mozgásba hozásában” fontos szerepet szán a NAVÜ-nek. A szervezet feladatai közé tartozik majd a nemzeti közadatportál üzemeltetése, nemzeti közadatkataszter létrehozása és gondozása. Gondoskodnia kell az anonimizált adatbázisok feldolgozásáról, elemzéséről. Mindezen túl adatelemzési szolgáltatásokat kell nyújtania a kormányzatnak, a piacnak és az állampolgároknak.

Végre széleskörűen és biztonságosan hasznosulhat a nemzeti adatvagyon

A tervezet szerint a NAVÜ állami adatbázisok felhasználásával adatelemzéseket is készít, és olyan adatkészleteket hoz létre, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre. Az ügynökség ennek érdekében megkeresheti az érintett adatokat kezelő szerveket, hogy az adatszolgáltatáshoz szükséges adatokat bocsássák a rendelkezésére. Annak érdekében, hogy teljes mértékben érvényesüljön a személyes adatok védelme, az adatokat kezelő együttműködő szerv köteles lesz a nyilvántartások megfelelő anonimizálását elvégezni. A NAVÜ megnyithatja a közadatbázisokat, ami segítheti a vállalkozásokat abban, hogy magas hozzáadott értékű termékeket fejlesszenek ki. A cél, hogy ezzel és könnyebbé, egyszerűbbé tegyék az állampolgárok mindennapi életét. A törvényjavaslat a nagy adatbázisok szakmai jellegű feldolgozására, feldolgozhatóságára fókuszál. A közérdekű adatok megismerésére vonatkozó szabályozást nem érinti, így az továbbra is a jelenlegi eljárás szerint történik majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Vélemény az 5000 forintról

hét febr 22 , 2021
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint, aki 5000 forintot nem képes kifizetni évente a semmiért, az ne vállalkozzon. Szerintünk meg az a bukott vállalkozó, aki képtelen egy olyan vonzó szolgáltatásokat nyújtó kamarát létrehozni és vezetni, amelynek a tagságáért tolonganak a vállalkozások, az ne legyen az iparkamara elnöke, […]
5000 forint