NIIF: tovább bővült az országos videokonferencia rendszer

NIIF videokonferencia Kovács KálmánTovább folytatódott az NIIF (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési program) Videokonferencia hálózati projektje. 50 végpont, fejlett központi szolgáltatások, külföldi összeköttetések jellemzik az évet.

A fejlesztés az idén végrehajtott második lépcsővel sem ér véget. Reméljük, jövőre újabb végpontokat kapcsolhatunk a rendszerbe, hiszen az eddigi beruházás és fejlesztés nagyon eredményes volt – nyilatkozta Máray Tamás, az NIIF műszaki igazgatóhelyettese. A rendszer tovább bővült, a végpontok száma országszerte 50-re növekedett. A felhasználók között vannak felsőoktatási intézmények, kutató központok, de közgyűjtemények is. A Polycom rendszerű egységeket továbbra is az LNX Hálózatintegrációs Rt. szállította. Ilyen sok berendezésnek már szüksége van fejlett központi szolgáltatásokra is, úgyhogy többek között egy multipontos videokonferencia szervert integráltunk a rendszerbe az év során. Webes felületen keresztül már elérhető a foglalási modul, amelynek segítségével a felhasználók megtervezhetik a konferenciát, és lefoglalhatják a szükséges erőforrásokat. Linux platformon kiépült a gatekeeperek rendszere és a directory szolgáltatás is, ami lehetővé teszi, hogy a felek bonyolult internet címek használata nélkül, egyszerűen hívják egymást. Tavasszal a hazai hálózat csatlakozott a globális, nemzetközi videokonferencia hálózathoz (GDS) is, így a videokonferenciázás a külfölddel sem gond. Fontos ez, – teszi hozzá a műszaki vezető – hisz nem egy olyan EU által támogatott projektről tudok, ahol ennek a rendszernek a hazai résztvevők jó hasznát veszik. Az elsődleges célunk az, hogy minden olyan településen, ahol felsőoktatási intézmény vagy kutatóintézet működik, megjelenjen, és könnyen elérhető legyen a rendszer – mondja Máray. A bővítés ebben az évben tehát már megtörtént, de jövőre remélhetőleg folytatódik. További célunk, hogy a rendszer használatát valóban mindennapossá tegyük. (Nem mintha már most nem használnák az intézmények nap mint nap, május hónapban például 2561 hívást bonyolítottak ezen keresztül, 363 óra összes időtartamban.) Minden egyes campusban, de nagyobb intézményeknél akár minden egyes épületben ott kell legyen a profi minőségű videokonferencia rendszer. Tervezzük ezen kívül a szolgáltatások körének bővítését, például igény szerinti archiválási lehetőséggel.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Will Swope: Nem tudom boldogabbak-e az emberek

ked júl 10 , 2007
Az Intel tizenkettedik Akadémiai Fórumát Budapesten rendezte a processzorgyártó társaság. A Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karán megrendezett, az Intel és a vezető egyetemek, főiskolák közötti eszmecsere érdekében létrehozott fórumon beszélgettünk az informatika világáról, a fejlődésről Will Swope-pal, az Intel alelnökével, és a társaság Vállalati Ügyek Csoport igazgatójával. – […]
William A. Swope Intel