Neumann Jánosra emlékeztek a szülőházánál

Neumann János emléktáblaNeumann Jánosra emlékeztek halálának 66. évfordulóján szülőházánál Budapesten a Neumann-emlékév programjaként.

A koszorúzási ünnepségen Alföldi István, az eseményt szervező Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) korábbi ügyvezetője kiemelte Neumann egyéniségét és fantasztikus tudását, amely mindenkit lenyűgözött és ma is hatással van ránk. „Can we survive technology?” (Túlélhetjük-e a technikát?) – tette fel a kérdést Neumannt idézve Alföldi, hozzátéve, hogy Neumann szerint a technológiai fejlődést, „amelynek sebessége mára szinte követhetetlenné vált”, három módon lehet kordában tartani: türelemmel, rugalmassággal és értelemmel. Manapság azonban egyre inkább előtérbe kerül a felelősség kérdése is. Fel kell készülni és segíteni kell felkészíteni mindenkit egy a maitól jelentősen eltérő világ létrejöttére. „A szingularitás, amelynek elérése után semmi sem lesz olyan, mint előtte, már a kapuban van” – figyelmeztetett, hozzátéve, mindenkinek felelőssége van abban, hogy a mesterséges intelligencia és az emberiség együtt, kéz a kézben haladjon és ne egy disztópikus forgatókönyv valósuljon meg.

Molnár András, az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese az ünnepségen kiemelte: nagy megtiszteltetés számukra, hogy részt vehetnek a rendezvényen és az emlékév programjaiban is együttműködhetnek az NJSZT-vel. Mint fogalmazott, Neumann lángelme volt, szellemi öröksége mindenhol tetten érhető, ahol működik digitális, Neumann-elvű számítógép, de munkássága ennél sokkal szerteágazóbb. Neumann amellett, hogy hihetetlen mennyiségű tudományos eredményt halmozott fel számos területen, elméleti eredményeit a gyakorlatba is igyekezett átültetni. Ez az az örökség, amelyet a nevét viselő informatikai karon tovább visznek – hangsúlyozta Molnár, hozzátéve: arra tanítják hallgatóikat, hogy lássák meg mindenben a lehetőséget, értsék meg az összefüggéseket.

Az ünnepségen Pálfy Péter Pál, a Bolyai János Matematikai Társulat elnöke felidézte, hogy Neumann gondolkodásának középpontjában a matematika állt, mindenféle informatikai, atomfizikai, közgazdaságtani, műszaki meteorológiai kérdés mögött a lényeget megragadó matematikai modellt találta meg. Nem véletlen, hogy 1951-ben az Amerikai Matematikai Társaság elnökévé választották. „Briliáns tehetsége kellett ahhoz, hogy életének alig több mint 53 éve alatt a tudomány ennyi területén, a matematikában, a fizikában, a közgazdaságtanban és a számítógéptudományban alkosson világra szóló eredményeket, de mindezek mögött hatalmas munka, folyamatos gondolkodás húzódott meg” – mondta.

Az ünnepségen Balogh-Madár Emese, az V. kerület, Belváros-Lipótváros alpolgármestere; Menyhárt Erika, a BMSZC Neumann János Informatikai Technikum igazgatója és Wéber Tamás, a SERCO Informatika Zrt. vezérigazgatója is méltatta Neumann életművét.

A BMSZC Neumann János Informatikai Technikum diákjai rövid műsort adtak a 66 éve elhunyt tudós emlékére, valamint Fodor Tamás színművész tolmácsolásában részlet hangzott el Dénes Gábor Elképzelt beszélgetés Neumann Jánossal című drámájából. Ezt követően az ünnepség résztvevői koszorút helyeztek el a matematikus szülőházának emléktáblájánál.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Uniós támogatás: csalás miatt emelt vádat az ügyészség

szo febr 11 , 2023
ShareTweetPinShareEgy évtizeddel ezelőtti uniós támogatások jogosulatlan igénybevételével kapcsolatos háromszázmillió forintos költségvetési csalás ügyében emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. A vádirat szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011-2012-ben több olyan, nagyrészt uniós forrásokból megvalósuló pályázati felhívást tett közzé, amelyek célja a hátrányos helyzetű térségekben történő gazdaságfejlesztés és munkalehetőség-teremtés támogatása volt. Az egyik […]
Fővárosi Főügyészség

És még ez is...