Netes hős lett a fuldokló nőt megmentő brit főkonzult

Hősként ünneplik a kínai internetezők a délnyugat-kínai Csungkingban állomásozó brit főkonzult, aki kimentett a vízből egy fiatal nőt.

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna beszámolója szerint Stephen Ellison főkonzul éppen Csungking peremvidékén tett látogatást szombaton, amikor egy fiatal nő a part menti sziklákon megcsúszva a folyóvízbe esett. Látva, hogy a nő elkeseredett küzdelmet folytat az erős áramlással (A videó szerint olxyan nagyon nagy nem lehetett az az áramlás. A  -szerk- megj.), a triatlonversenyeken rendszeresen induló diplomata levetette cipőjét, és azonnal utána vetette magát. A kínai interneten azóta elterjedt videón látható, hogy mire a 61 éves Ellison odaért a szerencsétlenül járt nőhöz, ő már arccal lefelé feküdt a vízen. A diplomata a hátára fordította, majd gyors mozdulatokkal az utánuk hajított mentőgumihoz úszott a nővel, a parton állók pedig kihúzták őket. A nő rövidesen visszanyerte az eszméletét.

A kínai Twitternek is nevezett Weibo mikroblogon sokan osztották meg a videót. A kommentelők közül a legtöbben méltatták a brit diplomata tettét, míg mások a helyszínen lévő kínaiakat kritizálták amiatt, hogy közülük senki nem sietett előbb a bajba jutott segítségére. A pekingi brit nagykövetség hétfőn a Twitteren közzétett bejegyzésben írta le az eseményeket, hozzátéve: rendkívül büszkék a csungkingi főkonzulra. Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján szintén méltányolta a brit diplomata tettét: “bátorsága elismerésre méltó, ezért fogadja nagy dicséretemet”. A kínai-brit kapcsolatok az elmúlt időszakban fagyossá váltak, elsősorban amiatt, mert London bírálta Pekinget a szerinte a hongkongi autonómiát veszélyeztető lépései miatt, kivívva ezzel a kínai vezetés nemtetszését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Véletlen lenne? Épp 173 publikáció született három magyar egyetem közös informatikai projektjéből

hét nov 30 , 2020
Darabra pontosan 173 tudományos publikáció született az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) most lezárult közös informatikai projektjéből – közölte az ELTE. A szám nem lehet véletlen: a 173 ugyanis egy különleges prímszám. Például Sophie Germain-prím, azaz három […]
173