Nemzetközi kampány a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen

Nemzetközi kampány indult a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen, a magyar rendőrség ennek részeként kampányfilmmel igyekszik felhívni a figyelmet erre a bűncselekménytípusra és próbál segítséget nyújtani ahhoz, hogy a lehető legkevesebben váljanak áldozattá.

Szongoth Richárd, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályának vezetője a kampánnyal kapcsolatbban arról beszélt, hogy elsősorban az online szexuális zsarolásra fókuszálnak figyelemfelkeltő kampányfilmjeik, amelyek igaz történeten alapulnak. A sajtótájékoztatón bemutatott kampányfilmben egy fiatal lánnyal cseveg az interneten egy ismeretlen, majd szexuális tartalmú képet kér tőle, és azzal zsarolja, hogy ha nem találkozik vele a lány, közzéteszi az interneten az általa küldött a tartalmakat. A kisfilm arra is figyelmeztet, hogy a bűnözők szexuális tartalmú fotókat vagy pénzt kérnek áldozataiktól.

Szabó Henrik, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának kiemelt főreferense azt hangsúlyozta: a fiatalok sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy milyen céllal közelítenek feléjük a világhálón. Hozzátette: az elkövetők gyakran álprofilt használnak, adataikat változtatják. Bárki mondhatja magát bárkinek az interneten, akit személyesen nem ismerünk, azt idegennek kell tekinteni – hívta fel a figyelmet. A rendőrség azt tanácsolja a fiataloknak, hogy ne osszanak meg intim felvételeket, és ha szexuális tartalmú képet kérnek tőlük vagy zsarolni próbálják őket, azonnal szakítsák meg a kapcsolatot. A rendőrség arra is figyelmeztet: ne fizessenek a fiatalok a zsarolóknak és merjenek segítséget kérni. Ugyancsak javasolják, hogy őrizzék meg a bizonyítékokat, például készítsenek a beszélgetésről képernyőfelvételt. Nem utolsó sorban pedig azt tanácsolják: ha valakit ilyen bűncselekmény ér, haladéktalanul tegyen bejelentést a rendőrségen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.