Németországban egyre erősebb a digitális gazdaság

Hétfőn megnyitotta kapuit a látogatók előtt hétfőn a németországi Hannoverben a CeBIT, a világ legnagyobb szabású számítástechnikai szakkiállítása, amelynek fő témája a gazdaság digitalizációja. A vásár mottója a „d!conomy” kifejezés, amely két angol szó, a digital (digitális) és az economy (gazdaság) összekapcsolásával jött létre, és – amint Angela Merkel kancellár a vasárnap esti megnyitó beszédében rámutatott – arra utal, hogy egyre inkább a digitális átalakulás határozza meg a gazdaság fejlődését. A jövő az analóg gazdasági, üzleti folyamatok digitalizációja felé mutat, a gyártástól az értékesítésig, és „hamar eltűnik a piacról, aki nem lép időben” – emelte ki Dieter Kemp, a német informatikai vállalkozások szövetsége, a Bitkom elnöke.

A szervezet kimutatása szerint tavaly a német informatikai szektorban 26 ezer új állás jött létre, holott az év elején csak tízezres bővülésre számítottak. Az informatika jelentőségének a gazdaság valamennyi ágazatában tapasztalható gyors növekedése révén 2015 végén várhatóan 990 ezer ember dolgozik majd az információs technológiával foglalkozó német cégeknél, a bevételük pedig éves szinten 1,5 százalékkal 155,5 milliárd euróra emelkedik a Bitkom új előrejelzése alapján. Németországnak „nagyobb digitális szuverenitásra” van szüksége, ami azt jelenti, hogy a cégek rendelkeznek a működésükhöz, fejlődésükhöz leginkább szükséges technológia tulajdonjogával, és így nem kerülnek informatikai, technológiai „függőségbe” – hangsúlyozta a Bitkom vezetője. A digitális szuverenitás biztosításához politikai támogatásra van szükség, mert jelentős változtatásokat kell véghezvinni a szabályozásban a szerzői jog, a versenyjog, az adójog, az adat- és a fogyasztóvédelem, a távközlés és a médiajog területén – tette hozzá Dieter Kemp.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Informatikai fejlesztések a NAV-nál

sze márc 18 , 2015
Kilenc milliárd forintos informatikai fejlesztést valósított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) — írja az MTI. A teljes mértékben uniós támogatással megvalósult korszerű informatikai háttér mindenekelőtt abban segíti a NAV munkáját, hogy az adóbevételeket kockáztató módszereket és az adóelkerülésre specializálódó gazdálkodói kart kiszűrje. A fejlesztés kulcsa az adatok összekapcsolása […]
Forint

És még ez is...