Német kormány: a digitalizáció „az innováció motorja”

internetNémetországban 2018-ra valamennyi háztartásban elérhető lesz a szélessávú internet a német kormány szerdai ülésén elfogadott terv szerint. A digitalizáció „az innováció motorja”, amely tovább erősíti Németországot az ipari országok mezőnyében és hozzájárul a „technológiai szuverenitás” kiépítésében. Ezért az államnak meg kell nyitnia a részvétel lehetőségét mindenki számára, és ki kell alakítania „a negyedik ipari forradalom” szabályozási kereteit — emelte ki Sigmar Gabriel gazdasági miniszter a digitális menetrend (Digitale Agenda) nevű terv berlini bemutatóján, rámutatva, hogy az információs technológiának (it) már az autógyártásnál is fontosabb szerepe van a német gazdaságban, de a jelentősége ennél sokkal nagyobb, mert a társadalom és a gazdaság alapjaiig hatoló változásokat indít el.

Jelenleg Németország 64 százalékán érhető el másodpercenkénti legkevesebb 50 megabites letöltési sebességű (50 Mbit/s) internet. A városokban ez az arány 80 százalék, vidéken viszont helyenként csak húsz százalék, ezért a kormány legfőbb törekvése a vidéki régiók ellátottságának javítása, különösen a ritkán lakott, félreeső területeké, ahol a szolgáltatóknak nemigen térül meg az infrastruktúra kiépítése. Súlyponti elem a szélessávú mobilinternet-hozzáférés lehetőségének bővítése is nyilvános helyeken, például szállodákban, repülőtereken, vendéglőkben. A szolgáltatás terjesztését a kormány elsősorban a jogszabályi környezet rendezésével kívánja serkenteni, a koncepció szerint a szolgáltatót nem lehet majd felelősségre vonni a felhasználók által a nyilvános wifi-hálózat révén elkövetett jogsértésekért — írja az MTI.

A német it-szektorban jelenleg évente átlagosan tízezer új vállalkozás indul. A kormány a cégalapítások számát évi 15 ezerre akarja emelni. Az üzleti modellek fejlesztését 2015-től egy 100 millió eurós alapból támogatják, valamint egyebek között az állami szervek adatbázisainak – például időjárási, közlekedési, térinformatikai adatbázisok – megnyitásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Év végéig megnégyszerezik a magyar szuper-számítástechnikai teljesítményt

csü aug 21 , 2014
A Magyar Állam és az Európai Unió által mintegy kétmilliárd forinttal támogatott Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban elnevezésű projekt keretében 2014 végéig megnégyszereződik a magyar szuper-számítástechnikai összkapacitás. Szemléletesen ezt a számítási teljesítményt úgy lehet elképzelni, hogy a fejlesztések után olyan teljesítményű lesz majd a hazai rendszer, mintha a világ mind a hétmilliárd […]
szerver

És még ez is...