Nemcsak minden, de az élelmiszeripar IS digitális forradalom előtt áll

A turisztika, az építőipar és a logisztika mellett az élelmiszeripart is a digitális forradalom előtt álló területnek nevezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára. Solymár Károly Balázs azt mondta, hogy ezek azok az ágazatok – különösen a kkv-k – , amelyek a digitalizáció területén még gyengén állnak, noha az elmúlt két-három évben “meglepő fejlődés következett be a digitális eszközök, alkalmazások terén”. Megjegyezte azt is, hogy a magyarországi élelmiszeripari nagyvállalatok a digitalizációt tekintve a kkv-k szintjén vannak, miközben az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelt fontosságúnak nevezte a digitalizációt, amely növeli a hatékonyságot, a versenyképességet. Solymár megemlítette azt is, hogy a 3D nyomtatás már megjelent az élelmiszeriparban is, ahol “hatvan százalékkal növelhető lenne a termelés, ha megfelelően használnák a digitális eszközöket”, és ezzel mérsékelni lehetne az ágazatban a munkaerőhiányt is.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (ginop) keretében 32,8 milliárd forint pályázati forrás van, “soha ennyi forrás még nem állt rendelkezésre digitális gazdaságfejlesztésre”. Informatikai fejlesztésekre további 6,3 milliárd, versenyképes munkaerő biztosítására 23,7 milliárd, pénzügyi eszközök fejlesztésére pedig további 75,7 milliárd forint támogatásra lehet pályázni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Barabási Albert-László kapta a Bolyai-díjat

pén máj 31 , 2019
Barabási Albert-László fizikusnak, hálózatkutatónak ítélték oda a 2019. évi Bolyai-díjat. A hálózatokról megszerzett tudás révén jobban megérthetjük a vírusok terjedését, többet tudhatunk meg az ökoszisztémák összefüggéseiről, hatékonyabbá tehetjük a gazdasági szervezetek működését, gyorsabb, pontosabb informatikai rendszereket építhetünk, s a génhálók és idegsejthálók megértésével szemléletváltásra késztetjük – új, magasabb szintre emelhetjük […]