Nem vicc: űrtávközlési vállalatot alapított a 4iG

műholdMagyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdjának üzemeltetésére CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. néven leányvállalatot alapított a 4iG.

A leányvállalatot a minimális ötmillió forintos jegyzett tőkével és 365 millió forintos tőketartalékkal alapították, a 4iG többségi tulajdonrésze 51 százalékos, ami mellett irányítóbefolyással rendelkezik. A CarpathiaSatban a magántulajdonban lévő 4iG mellett a Magyar Állam tulajdonában lévő Antenna Hungária Zrt. (AH) 44 százalékos, a Sárhegyi István ügyvéd többségi tulajdonában lévő New Space Industries Zrt. pedig ötszázalékos tulajdoni résszel rendelkezik. A tájékoztatás szerint a CarpathiaSat rendelkezik majd a Föld körüli pályaszakasz üzemeltetési jogával 2024-től húsz éven keresztül. Úgy vélik, az első magyar műsorszórásra, internet- és telefonos szolgáltatásra, adatátvitelre és egyéb kutatási feladatokra is alkalmas műhold pályára bocsátása, valamint hosszú távú üzemeltetése jól illeszkedik a 4iG növekedési stratégiájába. (Ez azért érdekes, mert az informatikai társaságnak eddig semmiféle távközlési tapasztalat nem volt, nyilván ezért kellett társulni az AH-val… és feltehetően a húsz éves üzemeltetési jog miatt. Nem csodálkoznánk azon, ha rövid időn belül privatizálná az AH-t a 4iG. A -szerk- megj.) Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója szerint a CarpathiaSat létrehozása, az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztése, üzemeltetése olyan úttörő vállalkozás, amely jelentős fejlődési potenciált, és további üzleti lehetőségeket is biztosít a társaságuknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

XXI. század: kulturális rendezvényekre és strandokra is lehet mobilfizetéssel belépőt venni

ked aug 18 , 2020
Kilenc kulturális helyszín, és négy strandfürdő belépőjegyét lehet mobilfizetéssel megvenni a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer applikációjával augusztus 13-tól a mobilparkolás, az autópálya-matrica és a közlekedési mobiljegy mellett – közölte a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. A készpénzmentes fizetési megoldással tranzakciós költség nélkül látogatható a Budakeszi Vadaspark, a Budatower – Mária Magdolna Torony, a […]
okostelefon

Friss, ropogós