Nem várható jelentős áremelkedés a használt laptopok piacán

laptop felújításA használt laptopok piacán évek óta nem történt jelentős áremelkedés, a covid járvány kezdeti időszakát kivéve, amikor is a home office és otthon tanulás miatti hirtelen megugrott a kereslet. Az infláció azonban tavaly ősztől egyre drasztikusabb méreteket ölt.

A legtöbb modell ára – ugyanazokkal a kiegészítőkkel – nem emelkedett jelentősen az utóbbi három év leforgása alatt, legnagyobb drágulás is csak húsz százalékos volt, de volt olyan laptop, példáula a Lenovo Thinkpad L470 és Lenovo Thinkpad T470, amelyeket olcsóbbak lettek – derült ki a hasznaltlaptop.eu kutatásból.

A laptopokat a forgalmazó külföldről, európai nagyvállaltoktól és lízing cégektől importálják, miután a gépek tartós bérlete 2,3 év után lejárt. Rendszerint Ausztriából, Németországból, Svájcból származnak a minőségi használt laptopok, amelyeket alapos bevizsgálás és felújítás után értékesítik tovább a magyarországi forgalmazók.

A beszállítói árak pedig évek óta nem mutatnak nagy eltérést a kovid kezdeti időszakának kivételével. Ezen kívül jelenleg még a forint gyengülése is kisebb szintű változást idézhet elő, de egyelőre a legtöbb hazai kereskedő képes az árakat tartani, mert a külföldi beszállítók igyekeznek ezt alacsonyabb kínálati árakkal kompenzálni.

Azokat a használt laptop kereskedőket, amelyek elsősorban online webáruházban értékesítenek a drágulás és az ezzel járó áremelkedés kevésbé érinti. A beszállítói árak a mérvadóak elsősorban, amit persze a forint árfolyama és a logisztikai cégek áremelései is befolyásolnak. Egyelőre nem kell tartani attól, hogy bármelyik miatt is durva áremelkedés következne be – nyilatkozta Fógel Adrián, a hasznaltlaptop.eu ügyvezetője.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nehezen találnak képzett szakembereket az adatközpontok

hét júl 25 , 2022
ShareTweetPinShareNéhány év alatt többszázezerrel nőhet az adatközpontok munkaerőigénye. Míg 2019-ben még kétmillió körül volt az adatközpontok munkaerőigénye globális szinten, addig 2025-re ez a szám 2,3 millióra nőhet az Uptime Institute „Annual Data Center Survey 2021” című kutatása szerint. A felmérés során megkérdezett adatközpont üzemeltetők 47 százaléka jelezte, hogy problémát jelent […]
colossus szerver

És még ez is...