Nem tetszik a bahamai börtönélet Bankman-Friednek

Sam Bankman-FriedBeleegyezett az Egyesült Államoknak történő kiadatásába Sam Bankman-Fried, a csődbe jutott FTX kriptovaluta-kereskedőcég csalással és sikkasztással vádolt alapítója, a milliárdos vállalkozót egy hete a Bahama-szigeteki otthonában vették őrizetbe.

Bankman-Fried helyi védője közölte, hogy a kiadatáshoz szükséges iratokon már dolgoznak. Jerone Roberts elmondta, hogy ügyfele állampolgári jogára hivatkozik a kiadatási eljárás során. A vállalkozó újabb bírósági meghallgatását hétfőn tartották a Bahama-szigeteken, amit félbeszakítottak, miután az ügyvédek közölték túlságosan korai védencük bíróság elé állítása. Bankman-Friedet egy zsúfolt börtönben tartják vizsgálati fogságban, aminek körülményeit ügyvédei a múlt héten többször is szóvá tették.

Egy héttel ezelőtt az első bírósági meghallgatáson az ügyvédek még úgy nyilatkoztak, hogy mindent elkövetnek a kiadatás megakadályozására. Az eljárásban a bíróság február 8-ra tűzte ki a meghallgatást, a folyamatot várhatóan felgyorsítja a vádlott kérelme. Hétfői értesülések szerint már akár hétfőn éjszaka megtörténhet az átszállítása az Egyesült Államokba. Várhatóan New Yorkban áll vizsgálóbíró elé, aki mérlegelheti, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezi-e.

A 30 éves üzletembert múlt hétfőn a Bahama-szigetek rendőrsége vette őrizetbe az amerikai hatóságok kérésére. A New York-i ügyészség összesen nyolc rendbeli bűncselekménnyel vádolja, banki átutalási csalástól, pénzmosáson át, bűnszervezetben elkövetett csalásig. A 13 oldalas vádirat szerintBan kman-Fried tudatosan félrevezette az ügyfeleket és befektetőket saját maga és mások anyagi gyarapodása érdekében, miközben központi szerepet játszott a sok milliárd dollárral gazdálkodó vállalat összeomlásában.

A vád szerint az alapító olyan üzleti modellt hozott létre, amely lehetővé tette, hogy a befektetők pénzét elsikkassza és azt saját fedezeti alapjába, az Alameda Research-be terelje át, amely azután kétséges ingatlanvásárlásokra és nagyösszegű politikai adományokra használta fel a pénzt. A 2019-ben alapított FTX kriptovaluta-tőzsde november 11-én kért csődvédelmet, miután nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, mert elfogyott a pénze.

A harmincéves cégalapítót tavaly még a világ egyik leggazdagabb embereként és legfiatalabb milliárdosaként tartották számon, akinek a vagyonát a Forbes több, mint 26 milliárd dollárra becsülte. Az FTX, amely a világ második legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje volt, komoly sportszponzorációs szerződésekkel is rendelkezett, többi között a Forma-1 versenysorozattal és az amerikai professzionális baseball-ligával, a Major League Baseball-lal. A cégalapító Sam Bankman-Fried a Demokrata Párt második legnagyobb adományozója volt, aki az idei félidős törvényhozási választások előtt mintegy 38 millió dollárral támogatta a politikai szervezetet. A vállalkozó azt állítja, hogy az elmúlt években ennél kisebb összegben, titokban a republikánus pártnak is juttatott pénzeket.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

"Gyermekvédelmi" törvény: az Európai Bizottság perel

sze dec 21 , 2022
Beérkezett az Európai Bizottságnak a gyermekvédelmi, vagy “pedofiltörvény” néven is emlegetett magyar jogszabálycsomaggal kapcsolatos, kötelezettségszegés megállapítása iránti keresete az Európai Unió Bíróságához – tájékoztatott az uniós bíróság. Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága közölte: az Európai Bizottság Magyarország ellen indított, kedden beérkezett keresetében a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépést biztosító […]
Európai Parlament

És még ez is...