Nem tartják hiteles hírforrásnak a Facebook-ot a magyar fiatalok

1

facebook-likeA Transparency International Magyarország és a Telenor fiatalok médiahasználati szokásairól végzett kutatása azt vizsgálta, hogy a 18-29 éves korosztálynak milyen médiahasználati szokásai vannak, illetve, honnan értesülnek a korrupciós ügyekről.

A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy a 18-29 éves magyar lakosság kétharmada számára az elsődleges tájékozódási forrást az internetes hírportálok jelentik a politikai vagy közéleti hírek kapcsán. Meglepő módon a Facebook (és más közösségi oldalak) csupán a fiatalok 18 százaléka, vagyis kevesebb, mint ötöde számára számítanak a legfontosabb hírforrásnak. A közösségi oldalakat egyelőre még a tévéműsorok is megelőzik, ezek a fiatalok 42 százaléka számára számítanak fontos információforrásnak.

A média átalakulását jól illusztrálja, hogy az eredmények szerint a vizsgált korosztály negyven százaléka egyáltalán nem olvas nyomtatott sajtóterméket, rádióból pedig csupán 12 százalékuk értesül a hírekről. A televízió képernyőjéről egyre inkább a számítógép és – intenzív növekedéssel – a mobiltelefon képernyőjére terelődik a figyelem. A fiatal korosztály a közéleti tájékozódás kérdésében kevésbé érzékeny a részletesen feldolgozott háttérismeretekre, inkább gyorsan elérhető, friss információkra vágyik, ezt pedig értelemszerűen online kaphatja meg a legkönnyebben.

One thought on “Nem tartják hiteles hírforrásnak a Facebook-ot a magyar fiatalok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nem vitás, 2017 a Digitális Jólét Program éve lesz

csü nov 10 , 2016
A Digitális Jólét Program kézzelfogható eredményeit 2017-ben már tömegesen tapasztalhatják meg a magyar polgárok a területért felelős miniszterelnöki biztos szerint. Deutsch Tamás egy Balatonfüreden rendezett konferencián tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az internethasználat áfájának csökkentésével mindenkinek körülbelül egy havi díj mértékével kevesebbet kell majd fizetnie. Ezzel várhatóan hét-tíz százalékkal lesz olcsóbb Magyarországon […]

Friss, ropogós