Nem sugározhatja német adását az RT orosz állami televízió

Russia Today PutyinAz RT orosz állami televízió műsorszolgáltatási engedély hiányában nem sugározhatja német adását (RT DE) Németországban – közölte a német médiahatóságok engedélyezési és felügyeleti bizottsága, a Kommission für Zulassung und Aufsicht der Medienanstalten (ZAK).

Az RT DE a médiaszolgáltatásról szóló németországi szabályok alapján engedélyköteles műsor, de készítője nem kért, az illetékes médiahatóság pedig nem adott rá engedélyt. Ezért be kell szüntetni internetes, műholdas, valamint az RT News nevű mobil- és okostelevíziós alkalmazáson keresztüli élő közvetítését és terjesztését – áll a ZAK közleményében. Az RT – korábbi nevén Russia Today – a német adás körül a tavaly decemberi indulás után rögtön kirobbant jogi vitában azzal érvel, hogy engedélyt kapott a kábeles és műholdas sugárzásra a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezmény egyik tagjától, Szerbiától. Ezzel kapcsolatban a ZAK közleményében kiemelték, hogy németországi műsorszolgáltatási engedélyt csakis németországi hatóság adhat ki, ezért nem lehet hivatkozni semmilyen más, az európai jog szerint legitim, jogszerű engedélyre. A ZAK az ügy előzményeként felidézte, hogy az RT DE Productions nevű, berlini székhelyű cég 2021. december 16-án elindította az RT DE című televíziós adást, amely német nyelvű, német közönségnek szól, és hírekre, dokumentumfilmekre és szórakoztató műsorokra összpontosít. Másnap a berlin-brandenburgi regionális média- és hírközlési hatósága, a Medienanstalt Berlin-Brandenburg (MABB) területileg illetékes médiafelügyeleti hatóságként médiajogi eljárást indított. A hatósági döntést végül azért a ZAK hozta meg, mert az RT DE nem helyi, hanem országos sugárzású műsort ad.

A YouTube videomegosztó portál már néhány órával a decemberi adáskezdés után letiltotta az RT DE YouTube-csatornáját. Néhány nappal később az Eutelsat műhold-üzemeltető is eltávolította kínálatából a csatornát. Az RT akkor ezt a lépést a MABB törvénytelennek tartott nyomásgyakorlásának tulajdonította.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megváltoztatta adományozási szokásait BillGates.exe

csü febr 3 , 2022
Nem a Bill és Melinda Gates Alapítványnak adja a jövőben vagyona nagyrészét Bill Gates volt felesége, Melinda French Gates, hanem több jótékonysági alapnak – jelentette a The Wall Street Journal. A Microsoft-alapító és akkori házastársa 2010-ben hozta létre a Bill és Melinda Gates Alapítványt azzal a céllal, hogy más milliárdosokat […]
Melinda French Gates

Friss, ropogós