Nem nyugszik az NVB: az ügyészséghez fordulnak a Kétfarkú Kutya Párt mobilalkalmazása ügyében

ketfarku-kutya-plakatA Fővárosi Főügyészséghez fordul a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), amiért a rendőrség elutasította a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobilapplikációja miatt tett feljelentését. A testület erről keddi ülésén döntött.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt “Szavazz érvénytelenül!” mobilapplikációja az október 2-ai népszavazáson a szavazólapok, a szavazatok fényképének szavazásnapi megosztására hívta fel a választópolgárokat. Az NVB azután döntött úgy, hogy bűncselekmény gyanúja miatt a rendőrséghez fordul, hogy a testület több határozatában is azt állapította meg, az applikáció megsértette a választás tisztasága, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, és ezzel a választások tisztaságának alaptörvénybe foglalt alapelvét. Az NVB 832 ezer forintos bírsággal is sújtotta a pártot. A BRFK elutasította a feljelentést, mert megítélésük szerint a cselekmény nem volt bűncselekmény.

Patyi András, az NVB elnöke szerint, a rendőrség a feljelentés elutasításában arra hivatkozott, hogy a Kúria szerint az applikáció nem sérti a választás tisztaságát. Közlése szerint az Országgyűlés számára készített beszámolójában is jelezte, hogy a Kúria eljárásában semmilyen tételes vizsgálatot nem folytatott az applikáció informatikai hátteréről, mindössze elfogadta a párt állítását, hogy az applikáció nem köti össze a szavazatokat a személyes adatokkal. Elképzelhető, hogy az applikáció valóban nem kezel adatokat, de ezt a nyomozóhatóságnak vizsgálnia kellett volna – mondta, hozzátéve, hogy ilyen vizsgálat elvégzésére a választási eljárásban nincs idő, a nyomozati eljárásban viszont lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Mintegy hárommilliárd forint uniós forrásból szupergyors internethálózat épül magyarországi járásokban

csü dec 1 , 2016
Mintegy hárommilliárd forint uniós támogatásból szupergyors internethálózatot fejleszt több magyarországi járásban az Opticon Kft. és a Vidékháló Kft. A tájékoztatás szerint a projekthez az Opticon három járásra 766,9 millió forintnyi európai uniós forrást, a Vidékháló Kft. pedig hat járásra 2,46 milliárd forint támogatást nyert el legalább másodpercenként harminc megabit sebességű hozzáférést biztosító, […]
optikai kábel